Praha 6 otevřela výstavu (Po)zapomenutí legionáři

U příležitosti 103. výročí založení samostatného Československa se v Písecké bráně uskutečnila vernisáž výstavy (Po)zapomenutí legionáři. Ta připomíná nejen zaniklé názvy řady ulic v Dejvicích a Bubenči, ale především osudy československých vojáků z první světové války, které se pod nimi skrývaly.

Hlavní foto

V letech 1925–1947 získalo celkem 38 ulic a náměstí v Bubenči a Dejvicích názvy odkazující k československým legiím, bojům první světové války a ke vzniku Československé republiky. Přestože naprostá většina z nich krátce změnila název již v době protektorátu, definitivně byly přejmenovány až v letech 1951 a 1952, kdy odkazy související s masarykovskou republikou nevyhovovaly ideologii tehdejšího totalitního režimu.

 

Po roce 1989 se některé původní názvy ulic vrátily, v Praze 6 jich ale dnes najdeme pouze jedenáct. „Vedle výstavy proto plánujeme, že zaniklé názvy ulic trvale připomeneme prostřednictvím informačních tabulek, jež budou přímo v ulicích doplňovat ty místopisné,“ říká k legionářské tematice místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina.

 

103. výročí založení republiky
Vernisáž výstavy (Po)zapomenutí legionáři byla zároveň slavnostní připomínkou 103 let od založení samostatného Československa. „Ve sváteční den jsme se probudili do téměř až neprostupné ranní mlhy. Nicméně jsem rád, že se z tohoto poměrně nevlídného stavu nakonec stal krásný slunečný den. A moc bych nám všem a naší republice přál, aby se vyloupla z toho mlhavého období opět do sluncem zalitých, tedy pozitivnějších zítřků,“ řekl na slavnostním setkání s čestnými hosty a veřejností starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.  


Místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek vyzdvihl odkaz těch, kteří se zasloužili o vznik republiky a rovněž o svobodu a demokracii v naší zemi. „Na založení samostatného Československa měli rozhodující vliv hrdinské výkony našich legionářů. Ti, kteří stáli s puškou v ruce a bojovali za nás, si zaslouží úctu a obdiv. Ale nejen oni – s úctou vzpomínáme na všechny, kteří i jinými prostředky bojovali za to, aby se nadcházející generace měla lépe,“ pronesl Jakub Stárek. Jmenovitě pak připomněl osud čestného občana Prahy 6 brigádního generála Karla Kutlvašra, který se účastnil řady významných bitev první světové války a za hrdinství v bojích byl několikrát vyznamenán. Za nacistické okupace se podílel na domácím odboji a na konci druhé světové války velel Pražskému povstání. Po nástupu komunistů k moci byl však z armády propuštěn a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí za velezradu. Plně byl rehabilitován až po roce 1989, tedy 29 let po své smrti.


První místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Jiří Růžička připojil několik přání: „Republice bych k jejím narozeninám přál více péče o svobodu a demokracii. Také bych si přál více laskavosti a pokory, protože Československo vzniklo právě na těchto humanitních ideálech. A v neposlední řadě bych naší republice přál politickou reprezentaci, která bude skutečně jednat v zájmu našeho státu. Jsem si jistý, že Senát Parlamentu České republiky takovou institucí je, a pevně věřím, že taková bude i nová vláda, která po nedávných volbách vznikne. A neztrácím víru v to, že po letech se opět dočkáme, že takový politik bude sídlit i na Pražském hradě.“


Slavnostního aktu se zúčastnil i slovenský velvyslanec Rastislav Káčer, který ocenil silné česko-slovenské pouto: „Pro mě osobně je 28. říjen nejvýznamnější svátek našich dějin. Kdyby před 103 lety nevzniklo samostatné Československo, historie Slováků by byla zcela jiná – a určitě ne tak pozitivní, jak to zažíváme dnes. Ačkoliv se Československo následně rozpadlo, jsem strašně rád, že vztah mezi Čechy a Slováky zůstal mimořádně živý.“ 

 
Na akci rovněž promluvili čestní hosté europoslanec Jan Zahradil a první náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček. Výstavu (Po)zapomenutí legionáři připravila městská část Praha 6 v úzké spolupráci s Vojenským historickým ústavem. Za Armádu České republiky tak na vernisáži vystoupili brigádní generálka Lenka Šmerdová a zástupce Posádkového velitelství Praha Tomáš Halačka.  
Výstava bude v Písecké bráně k vidění do 22. listopadu. Vstup je zdarma.

Fotogalerie z vernisáže a oslavy založení republiky je k prohlédnutí zde.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024