Medailónky se staly Skokanem roku 2008 na webu Prahy 6

Za dva dny bude uzávěrka dalšího ročníku soutěže o nejlepší internetové stránky měst a obcí a nejlepší elektronické služby Zlatý erb.
Hlavní foto

Od Prahy 6 se po loňském (TV6) i předloňském (Lokální MMS-ing) vítězství v celostátním kole oprávněně očekává opět mimořádný přínos v rozvoji internetových aplikací. Samotné kandidáty do soutěže představí Praha 6 až v den uzávěrky, nicméně malé ohlédnutí za užitečností pro občany webu Prahy 6 za loňský rok nabízíme už nyní.

Bilance roku 2008

V loňském roce na web Prahy 6 přišlo 440 276 návštěvníků, kteří zde vykonali 751 810 návštěv a prohlédli si při nich 4,2 milionu stránek. Nejsilnějším měsícem byl říjen, kdy na web přišlo 51 tisíc návštěvníků, kteří si při 75 tisících návštěv prohlédli 407 tisíc stránek.

Meziroční srovnání: plus 50 procent

Zajímavé je i srovnání s daty z roku 2007: meziročně stoupla průměrná denní návštěvnost o 52 % (z tehdejších 1 550 návštěv za den na 2 351) a počet zhlédnutých stránek o 30 % (z 10 170 na 13 171). Pro úplnost: v roce 2005 činily průměry v pracovních dnech 1 325 návštěv, v roce 2006 to bylo 1 341 návštěv. „Popsaný více než padesátiprocentní nárůst návštěvnosti během jednoho roku je mezi weby veřejné správy zcela mimořádný a mezi klienty eMerite nenacházíme web žádného města s tak dynamickým vývojem,“  ocenil Martin Petrášek, ředitel společnosti eMerite, která se zabývá monitoringem a analýzami návštěvnosti internetových serverů.

Internetové televizi TV6 přibylo návštěvníků, ale ubylo návštěv

Počet návštěvníků stránek nejlepší elektronické služby roku 2008 – internetové televize TV6.cz sice stoupnul z 10 585 v první polovině roku na 11 098 návštěvníků ve druhé polovině roku, ale počet návštěv se snížil ze 14 872 na 13 839 návštěv. Tento rozpor je paradoxní – více lidí nyní vykonalo překvapivě méně návštěv.

Zájem o přehlídku 28. října způsobil rekord

Den před přehlídkou ozbrojených sil a integrovaného záchranného systému na Evropské třídě přišlo 27. října na web 4 552 návštěvníků, kteří vykonali 5 524 návštěv a prohlédli si při nich 22 591 stránek, což představuje absolutně nejvyšší denní hodnoty v historii webových stránek Prahy 6.

Obsáhlost stránky „Informace o rekonstrukci úřadu a jeho provozu“ se osvědčuje

Skoro 2/3 návštěv se při prohlížení webu neobešly bez homepage www.praha6.cz, naopak 1/3 návštěv ji tedy minula – to je v souladu se zjištěním v uplynulých letech.

Nezměnil se ani post druhé nejnavštěvovanější (podle počtu návštěvníků i návštěv) i nejzobrazovanější stránky, jíž byly Kontakty a úřední hodiny, kam přišlo více než 10 % návštěv.

Kvůli stávající rekonstrukci úřadu byl na webu Prahy 6 umístěn speciální banner, pod kterým se skrývají komplexní informace o rekonstrukci, ale především o režimu úřadu během rekonstrukce. Určité komplikace občanům přineslo nepochybně i rozmístění jednotlivých agend úřadu do nových detašovaných pracovišť. Odkazy na umístění (mapu) tří detašovaných pracovišť Úřadu městské části se zařadily mezi osm nejproklikávanějších výstupních odkazů, což svědčí mj. o tom, že umožnění prokliku na server mapy.cz s označením dočasných jednotlivých pracovišť radnice je skvělou službou veřejnosti. I proto se na třetí místo vyšplhala stránka Rekonstrukce a provoz, na níž přišlo více než 5 % návštěvníků s poměrem 2,4 zobrazení na návštěvu. Z toho je vidět, o jak důležitou a čím dál oblíbenější stránku jde. Oproti I. pololetí nabral zájem o rekonstrukci úřadu a jeho provoz během rekonstrukce na intenzitě.

Okamžitý úspěch rubriky „Lidé od nás“ a stránek o systému rezidenčního parkování

Přestože na soupeření s jinými odkazy na stránkách Prahy 6 měl modul Lidé od nás (vzpomínky a názory různých osobností, které chtějí a mají co říci k Praze 6, ať už proto, že zde žijí nebo v minulosti žili, pracují nebo pracovali či si Prahu 6 vybrali jako místo pro aktivní trávení svého volného času) pouze poloviční dobu (byl spuštěn v létě 2008), velmi rychle se propracoval mezi nejnavštěvovanější stránky TOP TEN. Za rok 2008 patří Lidem od nás 9. místo (3 682 návštěv), přičemž každá návštěva si prohlédla 4,5 medailónku. Medailónky jsou vlastně „Skokanem roku“: z ničeho na 9. nejnavštěvovanější místo na webu. Byť počet návštěvníků procentuálně představuje jen 1 % z celku, i tak to ale stačilo na předstižení jiných dříve oblíbených stránek, např. „7 divů Prahy 6“ (nyní 2 276 návštěv – 0,6 %).

Suverénně nejdéle prohlíženou stránkou se s průměrem 1:56 minuty stala aktualita z 31. října Chci mít přednost: Nový systém parkování v Praze 6 a s tím úzce souvisí i fakt, že proklik na speciální banner www.p6reserve.cz (nový systém parkování v Praze 6) byl třetí nejpoužívanější výstupní odkaz.