Lidé od nás

Webové stránky Prahy 6 přinášejí letní novinku! Návštěvníci stránek se během dlouhých letních večerů mohou začíst do nové rubriky s názvem „Lidé od nás“.

Lidé od nás nabízí nejen občanům městské části vzpomínky a názory různých osobností, které chtějí a mají co říci k Praze 6, ať už proto, že zde žijí nebo v minulosti žili, pracují nebo pracovali či si Prahu 6 vybrali jako místo pro aktivní trávení svého volného času.

Výběr profilů a medailónků či rozhovorů v rubrice „Lidé od nás“ není samozřejmě systematický, ani reprezentativní, ale především není ukončen a je stále otevřený. Jde o kontinuální proces, tak jak je postupně publikován v médiích (MF Dnes, Veleslavín 39, Kniha o Praze 6, publikace Osudy našich sousedů aj.).

Zároveň tato rubrika nezapomíná ani na své občany, kterými se tato městská část může právem pochlubit - na své Čestné občany. Ocenění Čestné občanství Městské části Praha 6 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze u příležitosti Dne Prahy 6 jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony. Čestné občanství je udělováno od roku 2002. Pro rok 2008 jmenovali zastupitelé čestnými občany:

Karla Vávru - člena protinacistické a protikomunistické odbojové skupiny
Evu Duškovou - bojovnici vězněnou za protikomunistickou činnost
JUDr. Jiřího Navrátila - vězněného skauta a bojovníka proti komunismu
PhDr. PaedDr. Zdeňka Mahlera - spisovatele, scénáristu a historika 

Rubrika Lidé od nás svým charakterem navazuje a zároveň rozšiřuje projekt „Příběhy 20. století z Prahy 6“, který formou výstavy prezentoval na začátku letošního roku portréty občanů z Prahy 6, jejichž životy ovlivnily události února 1948. Projekt připravila radnice Prahy 6 ve spolupráci se sdružením Post Bellum.

Tématické výstavy budou pokračovat v srpnu k událostem roku 1968 a v září k Mnichovské zradě v Písecké bráně. Součástí výstav budou opět představené osudy spoluobčanů, kterým tyto historické mezníky zasáhly do života.


Další informace
Čestní občané
Osudy našich sousedů

Medailónky

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024