Znovuzrozené Dukle se i přes prohru tleskalo

Na profesionální fotbal na Julisce čekali fanoušci Dukly Praha přes deset let. A v sobotu se jejich přání konečně vyplnilo. Dukla ve své obnovené premiéře ve 2. lize hostila favorita z Opavy, přišlo se na ni podívat téměř 1500 diváků.
Hlavní foto

I přes prohru 1:2 se domácím tleskalo za bojovný výkon. „Je před námi ještě spousta práce. I přesto jsem po průběhu utkání optimistou, věřím, že jsme na správné cestě,“ zhodnotil zápas trenér Günter Bittengel.

Utkání předcházel slavnostní výkop, který obstaraly dvě legendy Dukly: symbolický akt znovuzahájení profesionálního fotbalu na Julisce rozehráli Ivo Viktor a Jan Fiala. Dukla, která skládala tým po odkoupení ligy od Jakubčovic na poslední chvíli, nastoupila proti zkušenějšímu týmu z Opavy nebojácně a celý první poločas působila jistěji. Jenže paradoxně brzy inkasovala: hosté se ujali vedení už v 5. minutě, kdy po samostatné akci skóroval Milan Halaška. Srovnat mohl ve 20. minutě Adam, jenže jeho penaltu vyrazil brankář Opavy. „Naši prohru dnes způsobily nevyužité šance. Měli jsme jich v utkání hodně,“ soudil Bittengel. Útočník Dukly Adam však své zaváhání napravil dvě minuty před koncem poločasu, kdy dorazil Bergerovu střelu.

„První poločas byl z naší strany profesorský, Dukla nás předčila v nasazení a důrazu,“ přiznal trenér Opavy Jiří Neček.

Také do druhého poločasu vstoupila Dukla sebevědomě, jenže už po deseti minutách hry dal vítěznou branku zápasu hostující Matula – a hráči domácího celku začali chybovat a panikařit. Nedostatek zkušeností se projevil hlavně při zakončení: Michal a Svatonský byli sami před brankářem Opavy, ale ani jeden neuspěl. „Opava měla na rozdíl od nás mužstvo pohromadě delší dobu a trenér nemusel zasahovat do sestavy tolik jako my,“ uvedl trenér domácích Günter Bittengel. K tomu navíc přičtěte první ligou protřelého Milana Bartesku v záloze hostů. „Jeho zkušenosti nám výrazně pomohly: na konci podržel míč a hodně platný byl i v defenzivě,“ pochvaloval si Neček. Bittengel si ještě jednou povzdechl nad mizernou koncovkou Dukly. „Obranná čtveřice pracovala dobře a bude se ještě zlepšovat. Škoda těch šancí,“ uvedl trenér.

(podle MFD, autor O.Eisner)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024