VIDEO: Zatorsky & Zátorský - Otec a syn vystavují v Písecké bráně

PODÍVEJTE SE NA VIDEOREPORTÁŽ Z VERNISÁŽE. Společná výstava představuje tvorbu fotografů Lidových novin a Mladé fronty Dnes Jana Zatorského a jeho syna Jana Zátorského. Po úvodní vernisáži je výstava v Písecké bráně v Praze 6 otevřena do 23. května.

Hlavní foto

25.4.2013   autor: lidovky.cz    str. 0   Lidovky / Kultura Lidovky.cz  

Vernisáže, která zahájila celou výstavu, se zúčastnil i výkonný ředitel a šéfredaktor LN Dalibor Balšínek, starostka Prahy 6 Marie Kousalíková či malíř Martin Cihlář. Gratulovat jim přišla také spousta kolegů a kolegyň. 

Srovnání přístupů otce a syna

Nápad předvést své fotografie společně s těmi synovými dostal Jan Zatorsky, když jej oslovila Praha 6 s nabídkou uspořádat výstavu v Písecké bráně. "Říkal jsem si, že by to mohlo být docela zajímavé srovnání dvou přístupů a dvou různých oblastí fotografie," vysvětluje autor, jehož snímky čtenáři nalézají například v magazínu Lidových novin Esprit.

Na výstavě v Písecké bráně představuje Jan Zatorsky svou volnou tvorbu, pro niž je charakteristická hravost a vtip. Aranžuje leckdy překvapivá setkání fotografovaných objektů - ve vystaveném cyklu Kabinetní portréty například umístil exponáty z přírodopisného kabinetu do živé přírody.

Jeho syn Jan Zátorský vystavuje v Písecké bráně invenčně pojaté portréty, které vytvořil pro čtvrteční magazín MF Dnes.

Více fotografií naleznete na výstavě v Písecké bráně a také na webu  zatorsky.com

Úvodní slovo Marie Kousalíkové, starostky MČ Praha 6 k výstavě:

Výstava „Jan Zatorsky a Jan Zátorský – Fotografie“. Kdo se na plakát k výstavě podívá jen letmo, může si myslet, že se v tiskárně spletli a jméno jednoho fotografa vypustili bez korektury do světa dvojmo. Omyl! Vše je správně. Je zde totiž jeden velký rozdíl a to právě ony malé čárky nad příjmením druhého z fotografů. První Zatorsky je otec, druhý Zátorský syn.

Oba Zátorští několikrát dokázali zabodovat v prestižní soutěži Czech Press Photo. Okem ostřílených fotografů zachytili výjimečné momenty a osobně jsem jednomu z nich ocenění i předávala. Oba spojuje svět médií, odkud možná některé jejich snímky znáte - Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. Oba jsou také občané Prahy 6. Právě v Praze 6 teď otevírají výstavu, která je mimořádná tím, že vystavují výjimečně otec a syn v Písecké bráně společně.

Mladší Jan Zátorský začínal do světa fotografie pronikat na Helichovce. Tak se přezdívá podle ulice, kde sídlí vyhlášené Střední grafické škole v Praze. Ta ho dokázala nadchnout pro svět fotografie a rázem se začal rodit velký talent. Sama mám k této škole už mnoho let vřelý vztah a že tam dokáží z člověka vykřesat to nejlepší vím i díky tomu, že ji absolvovala moje dcera. Podařilo se mu dostat před svůj objektiv výjimečné osobnosti české i světové scény. Ochotně mu pózují v prostředí, kde bychom je možná vůbec nečekali. A je úžasné sledovat, jak se dokáží známé tváře na Zátorského fotografiích měnit.

Otec Jan Zatorsky fascinuje svými aranžemi. Může to být jedině on, kdo si například dovolí vykouzlit soše Babičky Boženy Němcové u pusy obří růžovou žvýkačku a divák jen čeká, kdy babička mlaskne a bublina praskne. Legendární je i vystavený cyklus Dvojice – kdy originálně propojuje svět živých se světem věcí. Co mají společného ženská ňadra a starý telefon?

Výstava potrvá přesně 28 dní, dívejte se pozorně, ať vás letmý pohled neokrade o malé, nebo velké, krátké i dlouhé zážitky.

Přečtěte si článek k výstavě z Lidových novin - zde: http://www.lidovky.cz/zatorsky-zatorsky-otec-a-syn-vystavuji-v-pisecke-brane-pjc-/kultura.aspx?c=A130423_170326_ln_kultura_btt

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024