Výstava Theodora a Jana Pištěkových ve Ville Pellé je prodloužena do konce ledna

Výstava Pištěk & Pištěk, dva světy v Galerii Villa Pellé poprvé společně představuje tvorbu Theodora Pištěka a jeho syna Jana.  Pro mimořádný zájem byla prodloužena do 29. ledna.

Hlavní foto Foto: Martin Polák

Výstava spojuje dva malíře, spjaté tou nejužší rodinnou vazbou, kteří však přes nespočet výstav a úspěšných projektů vystavují společně poprvé.  Přes různost stylů je spojuje důvěra v sílu obrazu i touha po dokonalosti a co největší umělecké přesvědčivosti. Oba tvůrci kladou velký důraz na kvalitu provedení výstavy, která je v jejich pojetí více než jenom expozicí a snaží se připravit divákovi co nejkomplexnější vizuální zážitek.

Theodor Pištěk v loňském roce oslavil devadesáté narozeniny. Na výtvarnou scénu vstoupil počátkem 60. let minulého století a je klíčovou postavou hyperrealistického malířství, ale také světově uznávaným kostýmním výtvarníkem. Za kostýmy pro film Amadeus byl oceněn Oscarem. Expozice ve Ville Pellé nabízí průřez jeho tvorbou, který zahrnuje i doposud nevystavovaná díla z 50. a 60. let. Jeho syn Jan Pištěk patří ke generaci 80. a 90. let, která spoluurčovala postmoderní směr českého malířství po pádu komunismu. Na výstavě návštěvníci mohou vidět zejména jeho práce z posledních let. Na 17. ledna připravila galerie komentovanou prohlídku vedenou kurátory výstavy Martinem Dostálem a Petrem Volfem společně s malířem Janem Pištěkem.

Více informací na https://villapelle.cz/

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024