Vozíčkáři se sešli ve Hvězdě již po třicáté

První zářijový den se v pražské oboře Hvězda uskutečnil již 30. ročník Sportovního setkání vozíčkářů. Nesešli se zde ale jen vozíčkáři z celé republiky, přišli i jejich přátelé, ať už zdraví nebo s jiným typem postižení. Muži, ženy i děti závodili v několika kategoriích a společně tak prověřili rychlost svých vozíků a vlastní zručnost. Sportovně kulturní akce, završená koncertem Lenky Filipové, přinesla i jedno velké překvapení - křest unikátní brožury „Šestka bez hranic“.

Hlavní foto

Publikace „Šestka bez hranic“ vznikla proto, že úřadu není jedno, v jakých podmínkách lidé upoutaní na vozík na šestce žijí. „Díky unikátní publikaci, kterou ještě žádná jiná městská část nevydala, mají zmapováno, které úřady, sociální služby, školská zařízení, zdravotnické organizace a lékárny nebo obchodní centra jsou pro ně bez problémů přístupné. Brožura bude zdarma k dispozici tělesně postiženým občanům, popř. matkám s kočárky v informačních centrech ÚMČ Praha 6 a na Odboru sociálních věcí  ÚMČ Praha 6, a dále v kontaktním centru Pražské organizace vozíčkářů v Benediktské ulici,“ řekl místostarosta Petr Ayeboua.

I přes nepřízeň počasí se na akci sešlo na tři sta lidí, z nichž se na startovní listiny zapsalo na sto padesát závodníků. Soutěžilo se v tradičních závodech ve slalomech na mechanickém i elektrickém vozíku, v jízdách a bězích v mnoha kategoriích. Během dne proběhla také lukostřelba, minigolf, boccia, šipky, ruské kuželky, hra dra-kula (speciální verze kuželek), kroket, hod na cíl a lovec světla (atrakce prověřující postřeh). Pro děti byl připraven zastřešený skákací hrad a výtvarná dílna.

Sportovní setkání vozíčkářů, zkráceně nazývané Hvězda, dalo další prostor pro sportovní vyžití a setkávání lidí s handicapem s ostatními spoluobčany. Oslavováni byli nejenom vítězové, ale každý, kdo se nakonec dostal do cíle, protože ve Hvězdě není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Handicapovaní lidé totiž dobře vědí, s jakou námahou může být každý pohyb spojen.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024