Vítání dětí po vzoru dávných rituálů

Na základě ankety mezi občany proběhl v Praze 6 letos v květnu první obřad Vítání dětí po roce 1989. Včera a dnes přivítala městská část dalších 300 novorozenců.
Hlavní foto

Vítání nově narozených dětí už ztratilo punc umělého komunistického svátku. Krátce po listopadu 1989 ho mnohé městské části zrušily jako přežitek minulého režimu. Postupně se ale k němu vrátily.

"O Vítání dětí jsme jednali už dříve, ale měli jsme s tím tak trošičku problém. Nechtěli jsme tento obřad dělat formou, jakou jsme zažili v éře minulého režimu," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. I proto radnice Prahy 6 připravila mezi občany anketu, aby se jich zeptala, zda si obnovení této tradice přejí. V anketě se vyjádřilo téměř 1300 respondentů a 50 procent občanů nepovažovalo rituál vítání dětí za přežitek.

Radnice se proto rozhodla tento obřad obnovit. Stalo se tak poprvé v Praze 6 od roku 1989. “Nebylo jednoduché připravit tento rituál tak, aby nepřipomínal éru minulého režimu, ale naopak respektoval pravidla obřadu, tak jak byl původně zamýšlen v dějinách. Původně se jednalo o tzv. přechodový čili iniciační obřad, jehož základem bylo vítání či přijímání dětí do společenství. Ovšem nejen dítěte, také v určité míře i matky a případně otce, po specifické době těhotenství a šestinedělí,“ vysvětlil zastupitel Oldřich Kužílek, autor scénáře Vítání dětí právě v Praze 6.

Rituál Vítání dětí v Praze 6 vychází ze skutečných rituálů v dávné minulosti. A to nejen svou symbolikou, ale i výtvarnou a materiální formou. Při Vítání dětí Společenství, zastoupené a symbolizované radnicí, slibuje novému dítěti, že k němu bude chovat úctu a bude připraveno mu pomoci. I proto bylo za místo tohoto obřadu zvolena Písecká brána, která opět symbolizuje vstup do obce. Slib a poskytnutí pomoci ze strany společenství, opět symbolicky, provádí starosta podáním ruky matce a přeložení stuhy dítěti (obdoba obřadu dalajlámy, jenž klade stuhu okolo krku). Rodiče dostávají také dárky, např. knihy, vzpomínkové listy, ale i brožuru s praktickými informaci z Prahy 6 o dětských hřištích, lékařích, potřebných institucích či volnočasových aktivitách.

"Vítáním dětí chceme dát lidem najevo, že vnímáme důležitou událost v jejich osobním životě a že je pro nás důležité, aby obyvatelé získali vztah k místu, kde žijí," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: „Vítání dětí od letošního roku bude v Praze 6 probíhat vždy čtyřikrát do roka s dětmi narozenými během tří měsíců.“

Co si o Vítání občánků v Praze 6 myslí občané si můžete přečíst ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024