Ulice pro radost

Nejdelší, největší a nejhezčí uliční slavnost v dějinách břevnovské osady Tejnka proběhla v ulici Za Strahovem a oslavovala novou obytnou ulici.

Hlavní foto

Oslava proběhla v sobotu 16. října a trvala do pozdních nočních hodin. Sešla se na ní víc než stovka obyvatel, jejich přátel a příznivců této čtvrti.

Kouzla a loutky, kankán, bojové umění. Dětský rock, operní i muzikálové árie, klavírní koncert. České, francouzské i maďarské lidovky. Housle, tahací harmonika, saxofon. To vše bylo k vidění a slyšení během uliční slavnosti u příležitosti dokončení první etapy chodníkového programu Městské části Praha 6 - vydláždění části Památkové zóny Tejnka.

„Máme to tady opravdu rádi a tak jsme chtěli sami sobě i ostatním udělat radost a pořádně oslavit zkrášlení naší ulice,“ uvedl Marek Šálek ze Sdružení Tejnka, které akci uspořádalo, a dodal: „Do budoucna si přejeme, aby tady přibývalo možností pro posezení i hry a současně ubývalo motoristů, kteří si tudy urychlují cestu do centra Prahy.“

Nová dlažba, která nahradila letité asfaltové záplaty, totiž neznamená jen vylepšení estetického dojmu, ale i funkční proměnu: běžná komunikace se mění v obytnou ulici, která dopravní režim uzpůsobuje ve prospěch chodců. V další etapě by mělo dojít k instalaci laviček, v plánu je i pítko a deska, upozorňující na zaniklou poutní kapli.

Tím by byla naplněna představa Sdružení Tejnka, které v roce 2001 nechalo s  pomocí grantu od Nadace Via zpracovat architektonickou studii „Jak bude vypadat poutní cesta starým Břevnovem“ - ta byla dílem ing. arch. Petra Husáka ze Studia M a vzal ji za svou Úřad Městské části Prahy 6, pozdější investor zdařilé uliční rekonstrukce.

V rámci podzimní slavnosti se podávalo bohaté občerstvení z domácích kuchyní a sklepů, mezi účinkujícími byla řada obyvatel čtvrti včetně herečky a zpěvačky Anny Polívkové, po setmění přišel na řadu sousedský tanec. Po úspěchu této „street party“ je jasné, že podobná oslava místní pospolitosti se bude konat nejpozději příští rok znova.

Sdružení Tejnka: Založilo jej v roce 2000 několik sousedů z ulice Za Strahovem. Hlavním posláním je udržení historického a památkového rázu starého Břevnova a také snaha o otevřenější komunikaci mezi obyvateli čtvrti, místními podnikateli, městskými úřady a dalšími institucemi. Jedním z  prvních úkolů bylo dosažení zklidnění dopravy v horním úseku ulici Za Strahovem a obnova zdejší dlažby.

(převzatá tisková zpráva Sdružení Tejnka)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024