Svííítííí!

Vítězným náměstím v Dejvicích burácelo: …tři, dva, jedna a jééé! Stejně tak v Břevnově o den dříve a u Písecké brány o hodinu později!
Hlavní foto

Na Vítězném náměstí se včera krátce po 17 hodině rozsvítil hlavní vánoční strom Prahy 6. Zhruba čtyřicetiletý desetimetrový smrk září i letos všemi barvami.

Vánoční strom na Vítězném náměstí, který je letos menší, než jsme byli zvyklí, zdobí stejně jako v předchozích letech ozdoby vytvořené dětmi ze základních a mateřských škol z Prahy 6. Výtvory dětí hodnotila porota v soutěži o nejhezčí ozdobu.

Mezi základními školami vyhrála ZŠ Norbertov, která vytvořila modré sněhové vločky, bílé stromky a ozdoby z lahviček od jogurtů Activia. V kategorii ZŠ a MŠ vyhrála Interbrigáda s ozdobami šiškami, nejhezčí ozdobou ze školky se pyšní MŠ Sbíhavá s ozdobou rybičky a řetězem z kalíšků. „Svoje práce od výtvarně velmi zdařilých až po objekty z igelitů, PET lahví a víček poslalo 16 základních a mateřských škol,“ informovala Jaroslava Fuchsová z kanceláře starosty. Ceny vítězům soutěže předá 5. 12. v 15 hodin radní pro školství Ondřej Balatka.

Strom rozsvítil v první adventní večer tradičně starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa za asistence přítomných dětí a folklórního souboru Rosénka.

Slavnostní událost si jako každý rok nenechaly ujít stovky lidí z Prahy 6.

Rozsvícení stromu také předznamenalo letošní oslavy vánoc v Praze 6 - zajímavá vystoupení zpěváků a uměleckých souborů MŠ a ZŠ, vánoční trhy, adventní dílna, zdobení perníčků, výroba vánočních dekorací a ozdob, facepainting! Vánoce Prahy 6 včetně trhů začne 4. prosince a potrvá až do 20. prosince.

Program Vánoc Prahy 6 ZDE

Video z rozvícení vánočního stromu v Dejvicích ZDE

TV reportáže z rozvícení stromů v Břevnově a Dejvicích

Fotogalerie z rozsvícení vánočního stromu v Dejvicích ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024