Štít Strahova se po 50. letech vrátil do Prahy

Štít Strahova o cenu Ladislava Štajnera, silniční závody historických motocyklů, se po dlouhých 50. letech vrátily na strahovský okruh. Jedinečná podívaná plná adrenalinu se konala v sobotu 11. srpna 2012 pod záštitou starostky Prahy 6 Marie Kousalíkové.

Hlavní foto

„Jsme rádi, že se tradiční závody motocyklů na Prahu 6 opět vrátily a věříme, že jejich obliba mezi diváky s každým ročníkem poroste,“ říká k akci starostka. Závody se jeli jako Přebor ČR klasik ve třídách do 175 ccm, do 250 ccm, 300 – 500 ccm, dále pak Pohár SZM třídy 125 ccm SP a třída sidecar, která je pro diváky nejatraktivnější.

Štít Strahova nabídl podívanou jak na historické stoje, tak na moderní motocykly. Zúčastnili se ho jezdci z celé Evropy, kteří vytvořili jedinečnou podívanou pro diváky. Start i cíl byl umístěn pod tribunou Velkého strahovského stadionu, depo jezdců pak v ulici Zátopkova. Velkoplošné obrazovky v prostoru startu a cíle přenášely aktuální dění závodu.

Pro návštěvníky byly zajištěny bezpečné divácké zóny a také výstava veteránů. V 9 hodin ráno začaly kvalifikační tréninky, závody samotné pak přesně ve 14 hodin. „Jsem ráda, že si návštěvníci na tuto akci našli cestu v tak hojném počtu a svou účastí podpořili znovuzrození Štítu Strahova a český motocyklový sport vůbec“, uzavřela starostka. 

Výsledky kategorií:

Třída klasik do 175 ccm – Miloš Thér (CZ) – stroj ČZ – čas 17:47

Třída klasik do 250 ccm – Lubomír Koudelka (CZ) – stroj Yamaha – čas 16:33

Třída klasik do 350 ccm – Vítězslav Hatan (CZ) – stroj Yamaha – čas 16:05

Třída klasik do 500 ccm – Johan Furbock (AUT) – stroj Weslake – čas 16:48

Pohár SZM třídy 125 ccm – Radek Lamich (CZ) – stroj Aprilia – čas 21:53

Třída sidecar – Jan Bednář (CZ) – stroj Honda

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024