Spanilá jízda zahájila mistrovství světa

V souvislosti s mistrovstvím světa na krátké ploché dráze a Grand Prix ČR na Markétě proběhl druhý ročník dopravně-bezpečnostní akce spojené se Spanilou jízdou motocyklů.
Hlavní foto

Akce začala na Václavském náměstí v předvečer mistrovství. V den závodu pak Pražané a turisté mohli sledovat jízdu pětasedmdesáti motorkářů, kteří se z Václavského náměstí přes Ladronku vydali na stadion Markéta.

Den před mistrovství světa na ploché dráze byly na Václavském náměstí za doprovodu kapel prezentovány i další disciplíny motoristického sportu, které spolu s plochou dráhou tvoří skupinu sportovního motocyklového motorismu. Ke zhlednutí byla výstava dragestru z mistrovství České republiky. Nepřehlédnutelná byla výstava plochodrážních motocyklů pro krátkou a dlouhou plochou dráhu. Zvláště zajímavá byla ukázka motocyklu pro ledovou plochou dráhu. Nechyběli zde také zástupci dálkových endurových soutěží, účastníci letošního závodu Dakar, včetně soutěžního motocyklu Suzuki a doprovodného vozidla Suzuki Grand Vitara.

V akci byly předvedeny výkony trialistů – prvních závodníků letošního mistrovství ČR, za doplnění cyklotrialistů. Bylo zde tedy srovnání, co si může dovolit motocyklista a co cyklista, i když na speciálních strojích.

Pořad byl doprovázen ukázkami bezpečnostních spotů na velkoplošné obrazovce, která čněla nad pódiem, kde moderátora doprovázela kapela. Na místě bylo možné koupit i lístky na Grand Prix, což řada diváků využila.

Spanilé jízdy, která se konala v sobotu, v den závodu, se zúčastnilo zhruba 75 motorkářů. Ty odstartoval z Václavského náměstí starosta Prahy 1 Petr Hejma a sám se jí zúčastnil.

Spanilá jízda projela za velkého zájmu Pražanů a turistů starou Prahou. V areálu volného času Ladronka motorkáře přivítal starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Zde s konala krátká zastávka s přehlídkou motocyklů. Poté vyrazila Spanilá jízda na stadion Markéta, kde večer pak začal závod mistrovství světa na ploché dráze.

Výsledky MS na krátké ploché dráze a GP ČR

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024