První socha fotbalisty v Česku: Masopust

Rodí se v ateliéru akademického sochaře Josefa Nálepy a v Praze 6 na Julisce by měla stát na sklonku jara. Josef Masopust získal v roce 2003 ocenění Čestný občan Prahy 6.

Hlavní foto

Nadživotní majitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy roku 1963 je zatím sádrový. „Dostal jsem zadání až minulý měsíc. Ale já jsem to Pepíkovi slíbil, tak to stihnu. Na začátku února mu ji k osmdesátinám předají v laminátu s bronzovou patinou a v květnu nebo v červnu bude stát bronzový na Julisce. Tak vydrží tisíc let," pověděl Mistr Nálepa. „Pepík hlavně chtěl, aby neměl míč dál než třicet centimetrů od levačky, kterou dával góly. Říkal, že takhle to vždycky trefil tam, kam chtěl," smál se.

V lepších rukou se Masopust vskutku ocitnout nemohl. Mistr Nálepa je totiž jediný sochař na světě, který směl portrétovat slavného katalánského malíře Salvadora Dalího. Zkrátka výjimečný tvoří výjimečného...

"Legendárního Masopusta jsem omladil o šedesát let" (rozhovor se sochařem)

(podle deníku Aha!, foto Mária Rušinová)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024