Prodanou nevěstu v Divoké Šárce sledovalo téměř 7000 diváků

Téměř sedm tisíc lidí zavítalo na představení Smetanovy opery Prodaná nevěsta pod širým nebem a přírodní amfiteátr v Divoké Šárce tak zcela zaplnili. Představení se konalo v rámci slavností u příležitosti Dne Prahy 6, který každoročně připadá na 4. září.

Hlavní foto

V místech původní venkovní scény vystoupili v produkci Originálního hudebního divadla Praha sólisté, sbor, balet a orchestr opery Národního divadla. Vstup byl zdarma. Prodaná nevěsta zazněla v Šárce po pěti letech a také byla prvním představením, které před 110 lety otevíralo scénu přírodního divadla.

„Jsme rádi, že Praha 6 se v roce 2005 stala opět tím mecenášem a podporovatelem a že už můžeme od toho znovuotevření opery v Šárce slavit 18 let," řekl starosta Jakub Stárek za Prahu 6 jako pořadatele akce. Podle radního Prahy 6 pro kulturu Jana Laciny je opera v Šárce jednou z nejvýznamnějších akcí městské části.

Orchestr Národního divadla v Praze opět vedl dirigent Jan Chalupecký. Režie představení se ujala tradičně zkušená dvojice Jana Divišová a Renée Nachtigalová. „Snažíme se, abychom využily veškeré kouzlo Šárecké, které tady je, a snažíme se přírodu co nejméně komplikovat složitými kulisami a nechat ožít všechna prostředí, která se tady nabízejí,“ uvedla jedna z režisérek představení Renée Nachtigalová.

Představení v Divoké Šárce nacvičují od roku 2005 téměř ve stejném obsazení také sólisté opery Národního divadla, mezi nimi například Aleš Briscein, Jana Sibera nebo Luděk Vele. Přesto je i pro ně představení každoročně zážitek, ale i výzva. „Mnohokrát si říkám, že sem do tohoto prostředí mohou přijít jenom blázni, protože půlka jich vidí jen kmeny stromů, někteří opravdu celé představení, a my se s tím musíme poprat, abychom všechny dokázali nějakým způsobem uspokojit. Šárecké divadlo je pro mě velká výzva a úžasně mě to baví,“ řekl operní zpěvák a herec Luděk Vele.

Prodaná nevěsta provoz přírodního divadla v Šárce 16. května 1913 zahájila. Do roku 1922 uvedlo 16 inscenací. V dobách největší slávy se do plenérového prostoru vešlo 10 tisíc sedících diváků, míst k stání bylo 8000. Tradice divadla byla obnovena v roce 2005.

V předchozích ročnících představilo přírodní divadlo návštěvníkům mnoho významných českých operních děl. Od roku 2005 zde mohli diváci zhlédnout například Dalibora, Rusalku, Jakobína, Dvě vdovy nebo Čerta a Káču.

Fotografie z představení si můžete prohlédnout ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024