Praha 6 obnovila obřad Vítání dětí

Vítání nově narozených dětí už ztratilo punc umělého komunistického svátku. Krátce po listopadu 1989 ho mnohé městské části zrušily jako přežitek minulého režimu. Postupně se ale k němu vrátily. Na základě ankety mezi občany proběhl i v Praze 6 první obřad Vítání dětí po roce 1989.
Hlavní foto

"O Vítání dětí jsme jednali už dříve, ale měli jsme s tím tak trošičku problém. Nechtěli jsme tento obřad dělat formou, jakou jsme zažili v éře minulého režimu," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

I proto radnice Prahy 6 připravila mezi občany anketu, aby se jich zeptala, zda si obnovení této tradice přejí. V anketě se vyjádřilo téměř 1300 respondentů a 50 procent občanů nepovažovalo rituál vítání dětí za přežitek.

Radnice se proto rozhodla tento obřad obnovit. Stalo se tak poprvé v Praze 6 od roku 1989.

“Nebylo jednoduché připravit tento rituál tak, aby nepřipomínal éru minulého režimu, ale naopak respektoval pravidla obřadu, tak jak byl původně zamýšlen v dějinách. Původně se jednalo o tzv. přechodový čili iniciační obřad, jehož základem bylo vítání či přijímání dětí do společenství. Ovšem nejen dítěte, také v určité míře i matky a případně otce, po specifické době těhotenství a šestinedělí,“ vysvětlil zastupitel Oldřich Kužílek, autor scénáře Vítání dětí právě v Praze 6.

Rituál Vítání dětí v Praze 6 vychází ze skutečných rituálů v dávné minulosti. A to nejen svou symbolikou, ale i výtvarnou a materiální formou. Při Vítání dětí Společenství, zastoupené a symbolizované radnicí, slibuje novému dítěti, že k němu bude chovat úctu a bude připraveno mu pomoci. I proto bylo za místo tohoto obřadu zvolena Písecká brána, která opět symbolizuje vstup do obce. Slib a poskytnutí pomoci ze strany společenství, opět symbolicky, provádí starosta podáním ruky matce a přeložení stuhy dítěti (obdoba obřadu dalajlámy, jenž klade stuhu okolo krku). Rodiče dostávají také dárky, např. knihy, vzpomínkové listy, ale i brožuru s praktickými informaci z Prahy 6 o dětských hřištích, lékařích, potřebných institucích či volnočasových aktivitách.

"Vítáním dětí chceme dát lidem najevo, že vnímáme důležitou událost v jejich osobním životě a že je pro nás důležité, aby obyvatelé získali vztah k místu, kde žijí," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Vítání dětí bude v Praze 6 probíhat vždy 4x do roka s dětmi narozenými během tří měsíců. Od ledna do března 2008 se v Praze 6 narodilo cca 200 dětí.

Video ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024