Pocta legendárnímu odbojáři Balabánovi

Zhruba stovka Pražanů přišla dnes do Studentské ulice v Praze 6 uctít památku legendárního odbojáře z druhé světové války Josefa Balabána, člena odbojové skupiny Tři králové, která působila v protektorátu v letech 1939 až 1942.
Hlavní foto

V místech, kde Balabána zatklo v dubnu 1941 gestapo, má generál Balabán dva roky svou pamětní desku.

Vedle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy a představitelů armády se účastnili pietního aktu také místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Liška, bývalý ministr vnitra František Bublan nebo Čestný občan Prahy 6 generálporučík Tomáš Sedláček z Československé obce legionářské. Starosta Chalupa ocenil Balabánovu statečnost, ani krutým mučením ho gestapo nedonutilo mluvit.

Odbojová skupina Tři králové se proslavila statečnými akcemi proti jednotkám SS na území protektorátu Čechy a Morava i v samotné německé říši. Dlouhodobě ale nebyla schopna nerovný souboj se stále sílícím nepřítelem ustát. Balabán byl popraven v roce 1941, Václav Morávek zahynul při přestřelce v roce 1942 a téhož roku skončil na popravišti i Josef Mašín.


Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024