Pilarová a Kulhánek se stali Čestnými občany Prahy 6

Zpěvačka Eva Pilarová a výtvarník Oldřich Kulhánek se dnes stali Čestnými občany městské části Praha 6. Stalo se tak při příležitosti devadesátiletého výročí připojení některých částí současné Prahy 6 k hlavnímu městu.

Hlavní foto

Zpěvačka Eva Pilarová a výtvarník Oldřich Kulhánek se dnes stali čestnými občany městské části Praha 6. Stalo se tak při příležitosti devadesátiletého výročí připojení některých částí současné Prahy 6 k hlavnímu městu.

Pilařová i Kulhánek v Praze 6 bydlí. "Kulhánek řekl, že Dejvice miluje. Obdivuje jejich architekturu 20. a 30. let. Pilarová řekla, že Brno, kde se narodila, má sice ráda, ale že cítí, že doma je tady. Už se prý "odbrnila" a je už "šestková"," uvedla při slavnostním aktu předávání Čestných občanství Prahy 6. Kandidáty na titul čestného občana vybírá komise zastupitelů. Shoda se nalézá napříč politickým spektrem.

Pilarová se hudbě věnuje od šesti let. Prvním zahraničním úspěchem byla v roce 1962 zlatá medaile a titul nejlepší zpěvačky tanečních písní na Světovém festivalu demokratické mládeže a studentstva v Helsinkách. Koncertovala téměř ve všech státech Evropy, na Kubě, v USA a v Austrálii. Od roku 1962 vystupovala i v televizi.

Kulhánek počátkem 90. let vytvořil návrhy českých bankovek. Novou bankovku navrhl poprvé už v roce 1971, kdy jeho desetikoruna vyhrála anonymní konkurz, ale do tiskárny se nakonec nedostala. Kulhánek byl totiž v té době stíhán kvůli grafickým listům z let 1968 až 1971, jimiž údajně hanobil představitele tehdejších socialistických zemí. Měsíc kvůli tomu strávil ve vězení.

Čtvrtého září roku 1920 podepsal prezident Tomáš Garrigue Masaryk zákon, kterým se tehdy samostatná města Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Střešovice, Veleslavín a Liboc stala součástí metropole. Praha 6 proto slaví, kromě dnešního udělení čestných občanství se v sobotu bude v šáreckém přírodním divadle hrát Libuše od Bedřicha Smetany. Kněžnu ztvární operní pěvkyně Eva Urbanová, vstup je zdarma.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024