PAST(v)A pro oči na štítu domu ve Verdunské ulici v Praze 6 vítězí!

Praha 7. 12. 2012 – Dílo obřích rozměrů na štítu domu ve Verdunské ulici 30 v Praze 6 inspirované Sixtinskou kaplí v Římě vyhlásil portál idnes.cz jako vítěze o nejhezčí dílo projektu Městem posedlí. Autorem je Pasta Oner, malíř, grafik a jeden z průkopníků českého street art. Verdunskou a okolí zdobí už od 20. října, kdy ho Pasta Oner dokončil. UVNITŘ ČLÁNKU VIDEOREPORTÁŽ.

Hlavní foto

„Dílo má za cíl vzbudit v lidech naději, že vše není tak zlé, jak vypadá a máme ve svých rukou moc to změnit. Tématicky pak vychází z díla Michelangela - Stvoření Adama, které je možné vidět na stropu Sixtinské kaple v Římě,“ řekl v říjnu při dokončení díla Pasta Oner. Nad projektem převzala záštitu starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. 

VIDEOREPORTÁŽ Z ŘÍJNOVÉHO DOKONČOVÁNÍ DÍLA - SLEDUJTE ZDE!

Pasta ke svému dnešnímu vítězství říká: "Velice si  tohoto ocenění vážím a chtěl bych moc poděkovat všem, kteří mi dali svůj hlas. Zároveň bych chtěl vyzdvihnout snahu a úsilí teamu lidí, kteří se o umožnění realizace zasloužili. Vzniklé dílo a jeho obliba mezi Pražany je jasným důkazem, že nazrál čas, aby se i Praha zařadila mezi ostatní světové metropole,  kde je streetart běžnou součástí veřejného prostoru."

„Jsme rádi, že se Praha 6 do projektu zapojila. Záměr byl, že dílo bude k vidění jen po dobu trvání projektu Městem posedlí, tedy do ledna 2013. Toto ocenění je ale jasným důkazem, že se lidem líbí, a proto budeme rádi, pokud štít domu bude zdobit co nejdéle,“ řekl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. 

Dílo je součástí doprovodného programu výstavy „Městem posedlí“, mezinárodní výstavy streetartu a graffiti, která se pod záštitou primátora hlavního města Prahy koná v Galerii hlavního města Prahy – Městské knihovně. Obyčejná fasáda domu ve Verdunské ulici 30 v Praze 6 je díky projektu „Městem posedlí“ minulostí. Více informací na: www.mestemposedli.cz

Pasta Oner – streetartový umělec, grafický designér, patřící k průkopníkům české streetartové a graffiti scény. Vytváří čistý grafický styl s kořeny v americkém pop-artu 60. let. Jeho práce odkazuje na Andyho Warhola, Roye Lichtensteina, či Claese Oldenburga, z českých umělců pak například na Ladislava Sutnara. 

Adam Halmoši
tiskový mluvčí ÚMČ Praha 6
tel.  602 167 143
ahalmosi{zavináč}praha6{tečka}cz
www.praha6.cz

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024