Oslava „Dejvická československá“

V Dejvicích se včera konal 6. ročník kulturně společenské akce Dejvická československá. Na akci Městské části Praha 6, která oslavila osvobození celé tehdejší republiky a navázala na tradiční slavnost ukončení II. světové války, vystoupila celá řada českých a slovenských umělců.

Hlavní foto

Samotnému kulturnímu programu na Dejvické ulici předcházelo kladení věnců u památníků československých zahraničních vojáků a československých zahraničních letců za přítomnosti místopředsedkyně PS PČR Miroslavy Němcové, europoslance Jana Zahradila, primátora hlavního města Prahy Pavla Béma, náměstkyně primátora Marie Kousalíkové a starosty Městské části Praha 6 Tomáše Chalupy.

„Pošesté na Dejvické oslavujeme konec války. Pokaždé mají oslavy trochu jiný příběh, tak jako byly rozmanité příběhy lidí, kteří bojovali za svobodu. Moc bych si přál, aby k žádným pomníkům a památníkům, a jen v Praze 6 jich máme 170, už nikdy nemusela být dopisována žádná jména. A pokud, nedej bože, přijde čas, kdy budou muset znovu lidé bránit svobodu a svou vlast, tak abychom to všichni dokázali udělat tak samozřejmě, jako to dokázali naši předkové před 65 lety,“ řekl při zahájení oslav starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

„Před pětašedesáti lety skončila v ulicích Prahy druhá světová válka. Obyvatelé mých rodných Dejvic prožívali léta nacistické okupace s tísnivým pocitem. Možná si o něco více než obyvatelé jiných pražských čtvrtích uvědomovali každodenní přítomnost okupantů,“ připomněl primátor Pavel Bém.

Včera se slavilo již 65. výročí osvobození. Stále více a více občanů, ale i médií hovoří o osvobození republiky. Trochu se vytrácí, že v době osvobození byla republika jiná, ne Česká, ale Československá a měla i jiný tvar. Československo prošlo za 65 let řadou změn. Při osvobození bylo celé Československo i s Podkarpatskou Rusí, později dvě samostatné republiky bez Podkarpatské Rusi a nyní Českou a Slovenskou republiku svým způsobem opět spojila Evropská unie. Proto organizátoři včerejší akce nazvali tuto akci DEJVICKÁ ČESKOSLOVENSKÁ a oslavili ji jídlem, pitím, tancem a hudbou z Čech a Slovenska – zúčastnili se například Martin Chodúr, Petr Muk, Dara Rolins, Peter Nagy, Žlutý pes a další.

Pro přítomné návštěvníky bylo připraveno mnoho doprovodných programů. Vojenská technika byla umístěna od ulice Na Hutích po Kyjevskou, před Divadlem S+H probíhal program pro děti, občerstvení nabídly tradiční stánky a dva velkokapacitní stany s kuchyní českou a slovenskou - Česká chalupa a Slovenská izba.

Mimo jiné mohli návštěvníci vidět zatím největší výstavku vojenské techniky (přes 26 strojů) včetně dvou maxistrojů, kterými jsou velký vyprošťovák Ward La France a obrněný transportér Half track M8. Přítomno bylo na sedmdesát amerických a ruských vojáků ze všech možných divizí, kteří představili průřez ve vojenských oblečeních a výzbroji.

Video z oficiálního zahájení oslav
Fotogalerie akce na Facebook
Videoreportáž z akce

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024