Osada Baba 1932 - výstava k 80. výročí výstavy architektury na Babě

Srdečně Vás zveme na výstavu Osada Baba 1932 - výstava Svazu československého díla v roce 1932 - 1936. Bude k vidění 24 hodin denně od 25.9. – 30.11.2012 v galerii Chodník ve Skleněném paláci, nám. Svobody 1, Praha 6. 

Hlavní foto

Po vzoru evropských výstav nových forem bydlení, pořádaných svazy uměleckého díla (Werkbund) Německa, Rakouska a Švýcarska, rozhodl se i Svaz československého díla (SČSD) ihned po skončení výstavy soudobé kultury v Brně v roce 1928 zorganizovat podobnou akci v Praze. Byl pro ni nalezen pozemek Na Babě v Praze 6 (dříve Prahy XIX) na místě předurčeném pro bytovou výstavbu existujícím regulačním plánem. v roce 1929 vypracoval architekt Pavel Janák novou úpravu regulačního plánu, která byla po obtížnějších jednáních nakonec potvrzena. Při této změně byly uplatněny méně hluboké a menší parcely, které předpokládaly střídavé umístění podélně řešených rodinných domů s tím, že na jižní straně byly domy maximálně otevřeny velkými a širokými okny. To umožňovalo nejen maximální proslunění bytů, ale i excelentní výhled.

Na rozdíl od podobných akcí v ostatních zemí, nebyla akce financována městem ani jinou společností, ale svěřena samostatným podnikatelům, odpovědným za provedení a realizaci domu. Stavebníkem byli členové SČSD, kteří si nechali vypracovat projekt od architekta - člena SČSD. 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024