Operu Jakobín zhlédly v Šárce tisíce lidí

Operu Antonína Dvořáka Jakobín zhlédlo včera v přírodním divadle v pražské Šárce stejně jako v minulých letech několik tisíc lidí. Někteří z nich před areálem čekali i několik hodin, aby si zabrali dobrá místa. Představení totiž bylo přístupné zdarma.
Hlavní foto

Příběh o návratu ztraceného šlechtického syna, který se ve vzdáleném světě zapletl s jakobíny, připravili sólisté opery a baletu Národního divadla v Praze.

Díky vydařenému počasí se na operu přišli podívat lidé všech věkových kategorií, někteří dokonce přijeli na kole nebo kolečkových bruslích.

"Včera jsme zkoušeli za hrozného vichru, dokonce nám jeden účinkující silně prochladl a musel ho ošetřit lékař, ale dnes nám počasí opravdu přálo," řekla režisérka představení Renée Nachtigallová. Velmi emotivní byl podle ní zejména závěr představení, kdy se přidávala píseň My cizinou jsme bloudili. "Zpívali všichni sólisté a hodně lidí plakalo - včetně mě," svěřila se Nachtigallová.

Včerejší představení se uskutečnilo 120 let od premiéry v Národním divadle v Praze. Jakobín se nehraje už několik let, přesto podle pořadatelů stojí za uvedení, protože je to hudebně i divadelně krásné a pestré představení.

Orchestr v Šárce tradičně dirigoval Jan Chalupecký. V titulní roli Julie se představila Eva Urbanová, part Jiřího převzal Aleš Briscein, který ještě nikdy na představení v Šárce nechyběl. Bohuše zpíval Vratislav Kříž, pro kterého to v přírodním divadle naopak byla premiéra. Choreograficky operu ve výpravných kostýmech Josefa Jelínka připravil Pavel Šmok, o režii se postaraly Jana Divišová a Renée Nachtigallová. Se sborem opery Národního divadla v Praze operu nastudoval Pavel Vaněk a s Kühnovým dětským sborem Jiří Chvála.

Představení mezi vzrostlými stromy s netradičním operním jevištěm se v rámci oslav dne Prahy 6 konalo už popáté. Divákům zde v minulých letech nabídli Smetanovu Prodanou nevěstu a Dvořákovu Rusalku. O předchozí opery v přírodě byl nečekaně velký zájem. Při prvním představení, kdy v údolí na okraji metropole uvedli pěvci Národního divadla Smetanovu Prodanou nevěstu, čekali organizátoři zhruba 1000 návštěvníků. Přišlo jich však pětkrát tolik. O rok později druhé uvedení Prodané nevěsty sledovalo 7500 diváků, předloňskou premiéru Rusalky pak až 12.000 lidí. Loni bylo v hledišti podle odhadu organizátorů 14.000 lidí, stejný počet přišel i včera.

Historii přírodního divadla v Šárce, které v letech 1913 až 1922 uvedlo 16 inscenací, opět připomínala výstava lemující cestu do hlediště. V dobách největší slávy se do tohoto plenérového prostoru vešlo 10.000 sedících diváků; míst k stání bylo 8000. Přírodní pražská scéna tehdy disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten i prostorem pro orchestr. Celková hrací plocha obsáhla 4000 metrů čtverečních. Její činnost zahájila 16. května 1913 inscenace Prodané nevěsty.

Jakobín je opera o třech dějstvích. Libreto napsali Marie Červinková-Riegrová a František Ladislav Rieger. Premiéra první verze se konala 12. února 1889 v Národním divadle v Praze, premiéra druhé verze 19. června 1898 tamtéž. Děj první úspěšné Dvořákovy opery se odehrává na malém českém městě roku 1793. Podle odborníků mnohá hudební čísla z Jakobína patří do zlaté pokladnice české opery.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024