O víkendu proběhlo 18. Břevnovské posvícení

Základem každého posvícení je jídlo, pití a dobrá zábava. Toho bylo ve dnech 7. – 9. 10. 2011 více než dost. Každoroční slavnosti v Břevnově zahájila starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková.

Hlavní foto

Nedaleko hlavního pódia našli návštěvníci stánky s občerstvením a pochutinami, které k Břevnovskému posvícení neodmyslitelně patří. Šlo např. stánky s pečenými husami a kachnami, knedlíkem, zelím a husími játry v husím sádle, stánky s bramboráky, bramborovými spirálkami či grilovanými žebry. Pokud někdo dostal chuť na něco sladkého, našel zde třeba palačinky či trdlo. Nechyběl ani stánek s grilovaným býkem, pečenou šunkou, chléb se škvarkovou pomazánkou nebo stánek se sudovým vínem či burčákem. Spolek břevnovských živnostníků nabízel k zakoupení historické pohlednice Břevnova, publikace Uličník a knihy o historii i současnosti Prahy 6. Na 18. Břevnovském posvícení byly také stánky škol, které se prezentovaly a nabízely své výrobky vyrobené pro Vaši radost a potěšení.

Kdo prošel kolem rybníka, našel již tradiční a neodmyslitelnou staročeskou vesničku, ve které opět nechyběl celodenní program žongléra Vítka a ještě větší počet prodejních a řemeslných stánků než loni. Ve vesničce byla např. staročeská krčma, stánek pivovaru Herold, burčák, medovina či pravé ovčí sýry. Při sestavování stánků je pečlivě dbáno na prodávaný sortiment a také na jejich vzhled. Novinkami ve vesničce byly dobové stánky s některými řemesly jako např. kovář, foukač skla či práce s tkalcovským stavem. Hned vedle staročeské vesničky se nacházel stan Stanice techniků DDM, předvádění učňovských řemesel a stánek poznávání předmětů denní potřeby pouze za pomoci hmatu se speciálními klapkami na očích. S těmito klapkami si mohli zájemci vyzkoušet projít překážkovou dráhu s bílou holí nebo s holí a vodícím psem.

Na letošním posvícení bylo také rekordní zastoupení českých pivovarů. Je již tradicí, že se účastní Plzeňský Prazdroj a Herold. Premiéru měl na posvícení Břevnovský pivovar sv.Vojtěcha, který představil pivo Břevnovský Benedikt 12°a Benedikt Imperial Pilsen. Dále se též čepovalo pivo z pivovaru Taschenberg Buštěhrad, Svijany a zlatavý mok nabízel také Unětický pivovar. V sobotu i neděli navíc zářil nad Břevnovem nádherný ohňostroj.

Každý návštěvník si v programu na hlavním pódiu našel to své. Pop music, big beat, country, rock & roll, blues i dechovku. Velkému zájmu návštěvníků se těšila skupina Beatles Revival z Kladna. Jejich koncert byl opravdovou a dokonalou kopií koncertu legendárních Beatles. Kromě starostky MČ Praha 6 Marie Kousalíkové se 18. Břevnovského posvícení zúčastnil také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024