Navzdory počasí začalo cvičení s Prahou 6

Dnešnímu prvnímu dni cvičení pod širým nebem vůbec nepřálo počasí. Přesto na seniorské hřiště na Petřinách našly dopoledne cestu čtyři nadšené cvičenky, které využili přítomnost zkušeného lektora k hodinovému pohybu na vzduchu.

Hlavní foto

Praha 6 letos navazuje na úspěšný projekt Zacvičte si s Prahou 6 na venkovních hřištích. „Zájem o cvičení, zejména ze strany seniorů, nás vloni velmi překvapil. Proto jsme se rozhodli úspěšnou akci zopakovat," říká starosta Chalupa, který je iniciátorem projektu. Má propagovat zejména aktivní životní styl a pomáhá v boji proti civilizačním chorobám. „Pohyb je prospěšný pro každou věkovou kategorii. Velký význam má zejména pro lidi v pokročilejším věku, kdy je aktivní životní styl důležitý pro delší a zdravější život. Zapojení pohybu do rekreačních aktivit pro dospělé, pomáhá utužovat zdraví a je zdrojem společenského vyžití a zábavy," dodává Chalupa. Na lekce mohou lidé přijít zdarma. Na cvičení se finančně podílí městská část.

Cvičení vedou zkušení lektoři 4fitness týmu Davida Hufa a studenti FTVS. Ti lidem poradí, jak jednotlivé aktivity dělat správně. Na seniorském hřišti na Petřinách jim poradí, jak si správně rozložit zátěž nebo jak zapojit jednotlivé svaly. Stále populárnější je tzv. nordic walking, severská chůze s holemi. „Je to výborná prevence proti civilizačním chorobám a vhodný kondiční trénink pro všechny, kteří mají rádi příjemně intenzivní pohyb na čerstvém vzduchu. Správnou technikou chůze za pomocí hůlek se zároveň rovnají záda," upřesňuje David Huf. Každý si může pro trénink zvolit vlastní tempo. Hole jsou na každé hodině zdarma k za půjčení.

S pěkným počasím se také znovu začne cvičit aquaerobic na Petynce. Ten je stejně jako kondiční cvičení na Ladronce spojený s nabídkou hlídání dětí, aby se ho mohly zúčastnit i maminky na mateřské. K projektu Prahy 6 se letos připojil i magistrát, díky kterému přibyla lekce chůze s holemi v pondělí ve Hvězdě a ve Stromovce.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024