Na svátek Michala se otevřela kaple sv. Michala

Svato-Michaelská pouť oslavila otevření opravené kaple sv. Michala na Hanspaulce.

Hlavní foto

Zrekonstruovanou kapli posvětil farář P. Krysztof z římskokatolické farnosti u sv. Matěje. Připravený program doprovázející předání kaple veřejnosti byl orientován do doby vzniku samotné kaple. Přítomní si kromě sledování divadelního představení Děti z Perníkářky mohli poslechnout Svatoroční muziku V. K. Hollana Rovenského – Capella regia musicalis 1693 nebo ocenit historický tanec. O závěr slavnostního odpoledne se postaral malý sousedský jarmark, co dům dá.

"Je dobře, že Hanspaulka získala další místo, kde se lidé mohou scházet. Dosud to byl kostel sv. Matěje či základní škola na Hanspaulce," řekl při otevření kaple starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Kaple svatého Michala na Hanspaulce, nacházející se při křížení ulic Duchoslávka a Na Perníkáře, patřila k usedlosti Pernikářka. Ta leží nedaleko od ní a byla vystavěna cca v letech 1691 - 1700. Ke kapličce vede cesta z usedlosti, v současné době lemovaná vzrostlými akáty. V roce 1958 byla kaplička prohlášena nemovitou kulturní památkou.

Kaple byla od 50. let ve vlastnictví Akademie věd, v roce 2008 objekt kaple přešel do vlastnictví Městské části Praha 6, která zajistila v roce 2009 – 2010 kompletní obnovu včetně restaurování fragmentů vnitřní výmalby a úpravy nejbližšího okolí.

Fotogalerie na Facebooku ZDE

Související informace
Další zachráněná památka: Kaple sv. Michala na Pernikářce

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024