Na Petřinách se otevřela nová pobočka městské knihovny

Nový dům pro lidi a knihy – tak je charakterizována nová moderní budova knihovny na Petřinách. Veřejnosti se otevřela 1. listopadu a ihned po zprovoznění nabídla atraktivní program pro veřejnost.

Hlavní foto Nová budovy knihovny na Petřinách podle návrhu ateliéru monom works s.r.o.

Moderní novostavba knihovny láká nejen na volný výběr z 9 000 svazků, ale také příjemné prostředí pro čtení uvnitř knihovny i v zahradě. Chce být také místem pro setkávání lidí, pro rozvoj kreativity a pořádání kulturních a vzdělávacích akcí. Prostor k naplnění těchto funkcí zajišťuje několik multifunkčních kluboven.

„Každá nová knihovna je radost. Knihovna na Petřinách je radost o to větší, že se jedná o dům, který byl navržen pro potřeby knihovny a jeho dispozice umožňuje další rozvoj služeb na základě potřeb uživatelů,“ říká ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

To, že Petřiny potřebují novou knihovnu, začalo být jasné ve chvíli, kdy se bývalá školička z 50. let, ve které knihovna sídlila, stala technicky i prostorově nevyhovující. Stavba trvala o něco déle než jeden rok, předcházelo jí ale deset let příprav. Podkladem k realizaci stavby se stal návrh studia monom. Budova má čtvercový půdorys a střídmou funkční architekturu, která je velmi flexibilní. Umožňuje tak do budoucna reagovat na proměňující se služby knihovny a očekávání návštěvníků.

  „Otevření knihovny není v životě obce zcela běžnou událostí. Mám radost, že má mnohem širší dosah, nejen v rámci podpory k četbě, ale také k setkávání a návštěvám kulturních či komunitních akcí. To vše by měla pobočka městské knihovny na Petřinách návštěvníkům nabídnout a já věřím, že se zde budou cítit dobře a budou se sem rádi vracet,“ uvedl během slavnostního otevření starosta Prahy 6 Jakub Stárek. 

 Obsahové rozkročení kulturního programu je opravdu široké od cestovatelských přednášek přes setkání s autory až po vycházky do blízkého okolí. „Programová nabídka se bude přizpůsobovat požadavkům místních obyvatel, a to na základě výsledků participace s veřejností, kterou chce knihovna realizovat ještě do konce tohoto roku,“ přibližuje vedoucí pobočky Petřiny Hana Livorová. Menší akce v klubovnách doplní program v multifunkčním sále pro 60 diváků. Nově tak bude na Petřinách i malé kino, které každý měsíc přinese několik filmových projekcí v rámci výběru Filmového klubu MKP.

Knihovna je postavena jako pobytová, proto v každém patře nechybí možnost využití malé kuchyňky. Lidé ji mohou využít k ohřátí svačinky pro děti, uvaření kávy pro zpříjemnění společného posezení nebo čaje na osvěžení při učení.

V budově je umístěno několik multifunkčních kluboven pro různě velké skupiny. Klubovnu si může půjčit každý, kdo potřebuje klidné a vybavené místo na přípravu do školy, promýšlení místních projektů, uspořádání workshopu nebo třeba hraní deskových her.

Novinkou je také služba Kniha do boxu, která umožní nechat si splněné rezervace v pobočce Petřiny přesunout do výdejního boxu. V něm si pak lidé mohou knihy vyzvednout od brzkého rána až do pozdní noci. Mimo otevírací dobu knihovny je možné knihy také vrátit, a to vhozem umístěným vedle vstupních dveří.  

Městská knihovna v Praze, pobočka Petřiny  

U Petřin 2511/1, Praha 6, mlp.cz/petriny 

Otevírací doba

Po 13 – 19 hod.

Út–Pá 9 – 19 hod.

So 10 – 17 hod.

Související články

Na největší čarodějnickou párty se 30. dubna na Ladronku sletí české hudební hvězdy kapely UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra. Malí čarodějové se mohou přiučit magii od kouzelníka Kravaty a vyzkouší si své magické schopnosti v zábavných úkolech na Kouzelné stezce. Akce pořádaná městskou částí Praha 6 je pro návštěvníky zdarma.

Celý článek23. 4. 2024