Na Ořechovce znovu padala železná opona

Měla být zakázána komunistická strana? Je zkušenost z období komunismu přenositelná na mladou generaci? Chtějí mladí rozumět tomu, co se „tehdy stalo“?
Hlavní foto

Tyto a řadu další otázek, na které neexistují jednoznačné odpovědi, vyvolal pětidenní festival „Sbohem opono“, který se konal v kině Ořechovka. Byl tak letos jednou z prvních velkých akcí, které připomenou dvacetileté výročí od listopadové revoluce 1989.

Festival, který finančně podpořila Praha 6, nabídl během pěti dnů zdarma návštěvníkům množství dokumentů, filmových týdeníků i hraných filmů. Mezi perly patřil například Abuladzeho film Pokání, který nebyl k vidění řadu let. „Sbohem opono“ zahájil dokument Heleny Třeštíkové z roku 1990, ve kterém herec Jakub Špalek komentuje události během „Sametové revoluce“. Následovala první diskuse, moderovaná komentátorem MF Dnes Martinem Komárkem, ve které se sešli komentátoři Jefim Fišten, Radko Kubičko a Karel Steigerwald a do diskuze se zapojili i návštěvníci festivalu.

Zasvěcené úvody historiků a filmových historiků pak provázely každé promítání. Sobotní vrchol dne, film Stud z roku 1967, uvedl sám režisér Ladislav Helge. Tento režisér získal v lednu cenu Vladislava Vančury za celoživotní tvůrčí a mravní přínos české kinematografii. Udělil mu ji Český filmový a televizní svaz FITES.

Řada návštěvníků festivalu považuje čtyřdenní tematické promítání za přínosný kulturní čin. Foyer kina je navíc pro dotvoření atmosféry doplněno fotografiemi z revolučních dnů a dobovými dokumenty.

„Množství dokumentárních filmů, originální produkce česká a zahraniční, to vše vysoce předčilo mé očekávání. Připomněla jsem si události před i po sametové revoluci, které jsme tak emocionálně prožívali a měla jsem možnost zhodnotit revoluční sliby a již tehdy drzé chování stranických a estébáckých špiček,“ komentuje festival Eva Novotná z Prahy 6, kterou mimo jiné překvapilo, že mezi publikem na Ořechovce bylo mnoho studentů i mladých lidí.
„To mě povzbudilo. Myslím, že festival jim ukázal, že komunismus neměl, nemá a nebude mít nic společného s lidmi, natož lidskou tváří,“ domnívá se paní Novotná, která děkuje radnici za finanční podporu filmového projektu.

Filmový festival je mladou tradicí Prahy 6, letos šlo o druhý ročník, ale každá nová věc má fáze vzniku a fáze růstu. Měřeno odvysílanými minutami to lze snadno dokázat:

Zatímco vloni jsme odvysílali při festivalu "Magické osmičky" 1085 minut filmu, letos při "Sbohem opono" to bylo už 1109 minut filmu!!

"Na první pohled je sice jasné, že tento filmový festival nemá karlovarskou pompéznost, má však své sdělení. A poselství. Ale velmi vážné a zásadní. Obrátili jsme se k tématu komunistické totality. Jejímu vzniku, rozvoji a naštěstí i pádu," domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

To, že dvacet let života ve svobodné zemi (1989 - 2009) není bezvýznamná historická etapa svědčí např. i fakt, že je to shodou okolností stejně dlouhá doba, po jakou trvala první Československá republika.

"A to může být pro mnohé jistě důvod pro zamyšlení i srovnávání. Věřím, že během pěti dnů, které sice neotřásly Prahou 6, se bylo na co dívat a o čem diskutovat. Co osobně považuji však za nejdůležitější, abychom si všichni odvysílané záběry a vyslechnutá slova pamatovali! V tom spatřuji hlavní smysl tohoto festivalu a už nyní se těším na další zajímavé téma příští ročníku," doplnil starosta Chalupa.

Video ZDE 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024