Na nové in-line dráze si zajezdily sportovní hvězdy

Včera odpoledne otevřel novou část Ladronky exhibiční závod, při kterém se utkali cyklista Jiří Ježek, pětibojař David Svoboda a tyčkařka Kateřina Baďurová-Janků. Na programu bylo i utkání v beachvolejbalu a fotbalu, milovníci bruslení se navíc mohli zúčastnit speciálního týmového in-line maratonu.

Hlavní foto

Moderní pětibojař David Svoboda, bývalá tyčkařka Kateřina Baďurová-Janků a handicapovaný cyklista Jiří Ježek se stali kmotry nově vybudovaného úseku in-line dráhy na Ladronce. Trojice sportovců si také vyzkoušela jízdu po čtyřkilometrovém oválu při exhibičním závodu. Na programu slavnostního otevření nových atrakcí sportovního areálu Ladronka byla světová premiéra štafetového in-line maratonu družstev a ukázky plážových sportů.

"Jelo se mi skvěle, jen mi vadil protivítr. Je to úžasná dráha, v nové části je samozřejmě lepší asfalt," řekla po dojezdu do cíle Baďurová-Janků. Na bruslích prý stála poprvé po vyléčení zranění, které před nedávnem ukončilo předčasně její sportovní kariéru. "Následky zranění jsem kupodivu dneska necítila, takže vím, že mohu na bruslích zase začít jezdit," uvedla.

Kolečkovým bruslím propadla před šesti let, kdy je zařadila do svého tréninkového programu. Přestože je jízda na in-line bruslích považovaná za poměrně nebezpečný sport, žádný větší pád prý nezažila. "Jako vrcholová sportovkyně jsem se hodně bála zranění. Vždy jsem proto svědomitě používala chrániče a helmu, takže žádný pád se nekonal," prozradila.

Součástí včerejšího křtu bylo také odhalení pamětní desky areálu a fotbalové a volejbalové exhibice a turnaje v těchto sportech určené pro veřejnost. Své volejbalové umění předvedly hráčky Olympu Praha a při fotbalové exhibici se utkaly týmy Dukly Praha proti národnímu týmu České republiky v plážové kopané (www.plazovakopana.cz). Z vítězství se radovala Dukla Praha, která reprezentaci porazila 4:1.

Vítězem prvního in-line maratonu družstev, který odstartoval přesně v 16 hodin, se stal tým Dukly Praha A. Maratonskou trať zdolal za 1:44:29. Na druhém místě dojel další tým Dukly Praha B v čase 1:48:33. Bronzové medaile v podobě inline koleček získal tým "Architekti" za čas 2:08:15. Čtvrté místo patří týmu "Radnice Prahy 6" za čas 2:22:03 a na pátém místě přijel tým ODS.

Původní dráha na Ladronce měřila necelé tři kilometry. Po rekonstrukci má areál několik oválů: žlutý-kalibrovaný (délka 4,2 kilometru=1/10 maratonu), modrý turistický okruh (délka 5,2 kilometru) a tři červené okruhy: u KC Vypich (0,34 kilometru), u usedlosti (délka 0,90 kilometru) a u televizní věže (délka 0,39 kilometru).

Ročně využívají Ladronku desítky tisíc Pražanů. "Ladronka byla ještě donedávna trochu zapomenutý kout Prahy, taková větrná hůrka. Postupně se ale stala nejvíce navštěvovaným místem pro trávení volného času Pražanů," řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Závody se konaly na bruslařském oválu, který za pomoci peněz z fondů Evropské unie v červenci rozšířila šestá městská část. V prostorách parku vedle rozšířené in-line dráhy přibyly další cesty, hřiště na plážový volejbal a fotbal a vysazeny byly nové stromy. Dostavba areálu stála 69 milionů korun.

Fotogalerie na Facebooku 

Fotogalerie na Facebooku II.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024