Miss Europe-Junior musí ovládat počítač

Šanci ukázat, kdo je v Evropě nejkrásnější, mají finalistky mezinárodní soutěže Miss Europe-Junior 2005, která se již potřetí koná v České republice. Soutěž byla oficiálně zahájena na konci září v Hotelu Praha v Praze 6 prezentací kandidátek z 22 zemí. Celý projekt Miss Europe-Junior se koná pod záštitou premiéra Jiřího Paroubka, hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana, pražského primátora Pavla Béma a starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy.
Hlavní foto

Dívky ve věku od 15 do 18 let se pokusí přesvědčit finálovou porotu 15. října v Liberci nejen o svém půvabu, ale také o komunikačních dovednostech. Kromě tradiční promenády v plavkách, ve večerních šatech, nebo ukázky uměleckých schopností je mezi soutěžními disciplínami mobilní komunikace, tedy práce s počítačem a internetem.

Pořadatelé akce tvrdí, že nejde jen o kopii soutěží, "v nichž rozhodujícími parametry jsou míry a váhy", ale hodnotit se bude zejména přirozený dívčí šarm, vtip a znalost moderních technologií.
“Pryč jsou časy, kdy se podobná klání nazývala jen soutěže krásy. Dnes jsou odrazovým můstkem do oborů, které si dívky vyberou,“ tvrdí prezident Miss Europe Junior Viktor Krča.

Miss Talent se stala Anastasija Skibunová z Lotyšska
První disciplínou, kterou na cestě na trůn Miss Europe-Junior, musely dívky absolvovat byla Miss Talent. Ta se odehrála na středomořském ostrově Kypr (viz. foto: Miss Slovensko a Miss Rumunsko), o kterém se mluví jako o ostrovu lásky. Na začátku října zde dívky absolvovaly soustředění, jehož součástí byl nejen náročný společenský program, nácviky choreografie, chůze, zkoušky šatů, focení, natáčení televizních portrétů pro finále, tisková konference v hlavním městě, ale především realizace první disciplíny – volba Miss Talent a také volba Miss Holiday.

Zatímco o Miss Talent rozhodovala 10členná porota, složená z českých a kyperských zástupců na základě předvedené volné disciplíny dívek, o Miss Holiday rozhodovala pouze její kyperská část. Choreograficky velmi náročného a zajímavého programu se zúčastnilo všech 22 dívek z celé Evropy a korunku se šerpou Miss Talent si odnesla sedmnáctiletá Miss Lotyšska Anastasija Skibunová. Porotcům a divákům předvedla naprosto profesionální výkon scénického baletu. Dokonce se nenechala znervóznit ani malou komplikací s uklízením scény. Artisté, kteří vystupovali před její volnou disciplínou totiž zanechali na podiu střepy z rozbité skleničky.
Miss Holiday byla zvolena dívka z Bulharska Rafaela Zhivkova Zheková, která předvedla disko tanec kombinovaný s prvky aerobiku.
České kandidátce Kamile Houfové, která vloni získala v Olomouci titul Miss Léto, na vítězství nestačila ani perfektně zvládnutá a s vtipnou choreografií podaná taneční ukázka salzy.
Večerní show, která zakončila kyperské soustředění, moderovala populární hlasatelka místní nejsledovanější televize a přihlíželo jí zhruba 300 lidí. Mezi přítomnými byl i ředitel ministerstva pro turistiku na Kypru.

Návštěvníci Atlas.cz zvolí Miss Foto Europe-Junior Open 2005
Portál ATLAS.CZ je hlavním mediálním partnerem mezinárodní soutěže krásy Miss Europe-Junior Open 2005. Kromě možnosti vyhrát hodnotné ceny, přináší soutěž všem účastnicím možnost nastartovat jejich budoucí kariéru, která se nemusí týkat jen přehlídkových mol. Každou evropskou zemi zastupuje vždy jedna dívka, celkem je jich 22.

Návštěvníci portálu ATLAS.CZ mohou hlasovat o Miss Foto Europe a získat oběd se všemi finalistkami soutěže společně s fotodokumentací z tohoto oběda a vstupenky na galavečer soutěže.

Slavnostní vyvrcholení soutěže se uskuteční 15. října od 19ti hodin v Tipsport areně v Liberci. Galavečer moderují Martin Dejdar a Jan Čenský. Více na www.miss.atlas.cz.

Soutěže Miss Europe-Junior se mohou účastnit dívky ve věku od 15 do 18 let, které musí být svobodné, bezdětné a vysoké minimálně 168 centimetrů. Musí také mít státní příslušnost a trvalý pobyt v zemi, za kterou se hlásí, dále prokázat znalost angličtiny a schopnost ovládat počítač a internet.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024