Masopust měl téma olympiáda

Příznivci tradičních svátků se letos již prvního února shromáždili na Břevnově při masopustním průvodu. Ten se prošel z Dlabačova po Bělohorské ke Kaštanu počtrnácté.
Hlavní foto

Masopustní právo k veselení udělila průvodu radní Ingrid Kejkrtová. V průvodu nechyběly masky tradiční staročeské, pohádkové i ty, které byly vytvořeny pro letošní téma masopustu: Olympiáda na Břevnově.

Zástup se táhl několik desítek metrů a pro obveselení ho provázelo hned několik kapel, takže si každý mohl zazpívat podle svého gusta. Vedli jej členové divadla Mimotaurus na chůdách a kejklíři. Tradiční zastávky u břevnovských živnostníků nabídly průvodu něco na zub a pro dobrou náladu.

„Zavřete krám a pojďte s námi,“ lákal průvod majitele obchůdků při tanečku na chodníku. Závěr masopustu patřil pohřbívání basy za Kaštanem a pojídání Huderovských jitrnic, které by podle tradice měly být posledním masitým jídlem až do konce období půstu.

Tradičním bálem pokračovalo masopustní veselení v hotelu Pyramida. Ani tady o vtipné masky na téma Olympiáda na Břevnově nebyla nouze. Cyklisty, lyžaře nebo fotbalisty však zastínil tým jamajských „kokosů na sněhu“, který si přinesl i vlastní boby. Olympiádu v Břevnově pak posvětili dokonce i bohové Olympu. Na účastníky bálu čekala kromě dobré muziky i bohatá tombola.

(podle čas. Šestka)

Video z masopustu ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024