Lidé mohou přihlašovat své nápady pro šestku

Nestůjte tam jako sochy a pojďte něco vymyslet! To je heslo 5. ročníku participativního projektu Nápad pro Šestku. Veřejnost může od 1. září do 30. října navrhovat, jak vylepšit a oživit své okolí.

Hlavní foto

Projekt se znovu spouští po dvouleté pauze s vyšším rozpočtem a novým způsobem hlasování. Participace se otevře i teenagerům a lidem, kteří na šestce nemají trvalé bydliště. „Upravili jsme věkovou hranici, takže nápady lze podávat již od patnácti let. Chceme ten projekt zmodernizovat, chceme ho rozšířit a chceme, aby zasáhnul co nejvíce občanů Prahy 6, kteří chtějí šestku ještě vylepšit,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek.

 Větší rozpočet a atraktivní hlasování

V rozpočtu městské části je na realizaci nápadů připraveno šest milionů korun, tedy o milion více než v minulých ročnících. Z této sumy má jít 2,4 milionů korun na takzvané malé projekty, 3,6 milionů na velké. Za malé se považují ty s cenou realizace od 50 do 400 tisíc korun, horní hranice velkých je omezena milionem korun. Hlasování proběhne formou nákupního koše, díky čemuž mohou hlasující podpořit více projektů. Při hlasování totiž budou moci do koše nápadů vkládat jednotlivé projekty dle své preference do okamžiku, kdy vyčerpají limit 3,6 a 2,4 miliony korun.

 Zapojit se může více lidí

S nápady nově mohou přijít nejen lidé, kteří mají na šestce trvalé bydliště, ale také ti, kdo tu bydlí, pracují, chodí do škol, tráví svůj volný čas. Aby nedocházelo ke zneužití tohoto rozšíření, říkají pravidla, že každý projekt musí mít nejen svého autora, ale také spoluautora – stačí, když se jen jeden z nich prokáže trvalým bydlištěm na šestce. „V nových pravidlech jsme si dali záležet, abychom vychytali nedostatky z minulých ročníků. Kromě lepšího dialogu s navrhovateli, kteří budou mít mimo jiné možnost své nápady konzultovat v rámci dvou workshopů s odborníky napříč odbory, jsme se zaměřili zejména na urychlení realizace vítězných nápadů. Nemělo by se už stávat, že vítězné nápady budou v šuplíku čekat i pět let,“ říká Oldřich Kužílek, uvolněný zastupitel odpovědný za participaci.

Do letošního ročníku mohou autoři hlásit i nápady, které v minulých ročnících neuspěly. Platí ale, že jeden člověk může být autorem nebo spoluautorem maximálně dvou projektů.

 Větší úspěch na realizaci

Městská část se chce vyhnout se situacím, kdy projekt získal podporu veřejnosti, ale poté se ukázalo, že je na místě buď nerealizovatelný, musí se pozměnit, případně že rozpočet na realizaci neodpovídá realitě. Plánují se také setkání s veřejností na místech, kde se má nápad realizovat, aby se ujistila, zda s ním souhlasí i ostatní obyvatelé. Proto také bude referentka participace ve větším kontaktu s navrhovateli nápadů. Na radnici se 29. září a 18. října budou konat workshopy pro navrhovatele nápadů.

Oproti minulosti padlo pravidlo, že lze projekty na kultivaci prostoru provádět pouze na pozemcích městské části nebo hlavního města. V tomto ročníku to mohou být i veřejná místa ve vlastnictví organizací či fyzických osob. Ovšem autor si s nimi musí nejprve předjednat, že s realizací projektu souhlasí.

Od roku 2017 Praha 6 zrealizovala v rámci participativního rozpočtu desítky nápadů. Mezi nejpopulárnější patří grilovací místa na Dědině a na Ladronce, pumptrack v Podbabě, trampolíny a jiné prvky na dětských hřištích, workoutové cvičící sestavy pod širým nebem, venkovní posilovny pro seniory, doplněné lavičky, komunitní zahrady, stojany na kola nebo pingpongové stoly ve veřejném prostoru.

Máte nápad a potřebujete poradit?

Kontaktujte referentku participace na e-mailu hhimmelova@praha6.cz nebo telefonu 220 189 158. Sledujete web napadprosestku.cz.

Komu patří pozemek lze najít například na stránkách IPRu Praha.

  

Harmonogram 6. Nápadu pro šestku

·       září až 23. října – přihlašování projektů

·       29. září a 18. října workshopy pro navrhovatele na radnici Prahy 6

·       24. října až 16. března 2024 – posuzování realizovatelnosti nápadů

·       1. až 30. dubna 2024 – hlasování

·       květen 2024 – vyhlášení výsledků

Související články

Na největší čarodějnickou párty se 30. dubna na Ladronku sletí české hudební hvězdy kapely UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra. Malí čarodějové se mohou přiučit magii od kouzelníka Kravaty a vyzkouší si své magické schopnosti v zábavných úkolech na Kouzelné stezce. Akce pořádaná městskou částí Praha 6 je pro návštěvníky zdarma.

Celý článek23. 4. 2024