Ladronkafest přilákal tisíce lidí

O tom, že trávit volný čas zevlováním je hřích, svědčila pestrost programu Ladronkafestu, který letos již po osmé uspořádala Městská část Praha 6.
Hlavní foto

V sobotu žil park na Ladronce sportem, tancem, hudbou a výtvarnými dílnami. Ladronkafest navštívilo přibližně 13 tisíc lidí. Letošní Ladronkafest byl zatím největší, programově nejbohatší a v soutěžích nejštědřejší. Po celém parku na Ladronce se v sobotu rozmístily stánky a stanoviště se sportovními aktivitami, s workshopy, exotickým občerstvením, výtvarnými dílnami a výrobky chráněných dílen.

Starosta Městské části Praha 6 Tomáš Chalupa přivítal návštěvníky a poděkoval všem 50 organizacím a účastníkům programu, že přijali pozvání na festival. Starostův obdiv sklidily hlavně sportovní exhibiční disciplíny. Návštěvníci se zapojovali do různých aktivit.

Do pravidel sportovního šermu se nechal zasvětit primátor hlavního města Prahy Pavel Bém. Spolu s moderátorem Jiřím Mádlem se chopili kordů a pod šermířskou maskou se utkali s instruktorem šermu přímo před zraky moderátorky Lenny Trčkové. Pavel Bém prozradil, že by si příští rok rád zkusil zajezdit na U rampě.

Nejen sportem ale, i hudbou žil park na Ladronce. Každou hodinu zahrála jedna z pěti studentských kapel, jež získaly nejvíce hlasů na internetových stránkách Ladronkafestu. Zvítězila skupina, kterou diváci ocenili nejhlasitějším potleskem - kapela Parallen. Vyhlásil ji frontman kapely Chinaski Michal Malátný. Hlavní cenu, možnost nahrát demo ve zvukovém studiu, předala muzikantům náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast školství, vzdělávání a volný čas Marie Kousalíková.

V 19 hodin proběhlo slosování hlavní soutěže festivalu, Nezevluj a vyhraj s Evropou 2. Do slosování se dostali návštěvníci, kteří se zúčastnili vybraných aktivit. Soutěže se zúčastnilo 116 aktivních, z nichž mistr snowboardcrossu Michal Novotný vylosoval 10 výherců. Hlavní výherce si odnesl kolo Author a badminton set.

Na ploše delší než 1 km mohli návštěvníci vidět a vyzkoušet kitesport school, kurzy dobrovolných záchranářů, DJ dílnu, freebord, nordic walking, profesionální make-up v kosmetickém salonu, U rampu, capoeiru, frisbee ultimate, discgolf, výtvarné dílny, kubb klub, rugby, americký fotbal, judo, sportovní šerm, scénický tanec, yoyo, prezentaci centra pro nevidomé či centra protidrogové prevence a mnoho dalších aktivit.

Po osmé hodině se veškerá pozornost přenesla od stánků a dílen k hlavnímu podiu, kde se svou break danceovou exhibicí nadchli publikum Opatov Bboys. Po nich zahrála kapela The Tap Tap. Jako hosty si přizvali Karolínu Ruppert a beatboxera Jonáše Mlejnka. Nadšené publikum si vyžádalo dvojitý přídavek. Letošní Ladronkafest se nesl v duchu nádherného letního počasí. Slunečný den přilákal do parku Ladronka mladé lidi i rodiny s dětmi.

Video z Ladronkafestu

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024