Krása bez závoje odhaluje to nejlepší z děl Jiřího Načeradského

Galerie Villa Pellé svojí aktuální výstavou připomíná jednu z klíčových osobností českého poválečného figurálního malířství Jiřího Načeradského.

Hlavní foto

Výstavní síň se od přízemí po půdu zaplnila Načeradského ikonickými díly z let 1967–1972, která doplňuje jeho ne zcela zhodnocená tvorba ze 70. let i díla jeho poslední tvůrčí etapy po sametové revoluci. „Výstava je poctou mimořádnému umělci, který se nikdy nebál jít proti hlavnímu proudu a společenským konvencím. Možná i proto dosáhl mezinárodního úspěchu a ovlivnil několik generací jeho následovníků,“ komentuje výstavu ředitelka galerie Vladana Rýdlová.

Až na jednu výjimku expozici tvoří výhradně díla ze soukromých sbírek. „Podařilo se nám pro výstavu získat vrcholná díla z mnoha soukromých kolekcí, k naší radosti nikdo z oslovených sběratelů neodmítl. Všichni bez výjimky jsou z uspořádání této bilanční výstavy nadšeni, protože považují Načeradského dílo za nedoceněné,” uvádějí kurátoři výstavy Petr Vaňous a Petr Mach.

Informace o doprovodných programech k výstavě najdete na www.villapelle.cz

Jiří Načeradský (1939–2014) je zastoupen 7 díly ve sbírce pařížského Centre G. Pompidou. Jeho obrazy jsou vystaveny ve stálých expozicích pražské Národní galerie, Středočeské galerie v Kutné Hoře, bratislavského Art Musea Danubiana a celé řady regionálních galerií.

 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024