Knihovny v Praze 6 zažily iNOC

Desítky lidí přilákal na různá místa Prahy 6 první ročník iNOCi neboli Informační noci.
Hlavní foto

Na pobočce městské knihovny v Břevnově přihlížely dvě desítky diváků programu vystoupení studentů spolku Um z Gymnázia Nad Alejí. O nic hůře na tom nebyla dejvická pobočka. „Na prezentaci rukopisu budoucí knihy o boji o Dejvické nádraží jsme tu měli plno,“ řekla knihovnice Jana Kulišová.

Akce iNOC začala čtením pohádek jak v břevnovské, tak dejvické pobočce. Iva Hüttnerová a Jiří Bílý, stejně tak Václav Vydra a Daniel Rous bavili zhruba desítku dětí a jejich rodiče. V internetové kavárně Cyber Café pro změnu probíhal online rozhovor s Miss internet Nikol Moravcovou, který si můžete přečíst na odkazu ZDE.

Dejvická pobočka městské knihovny nabídla také panelovou diskusi na téma média a informace, do níž zasedli starosta Tomáš Chalupa, ředitel Městské knihovny Praha Tomáš Řehák, novinář a spisovatel Martin Fendrych, astrolog Petr Messany, spisovatel Antonín Benčík a spisovatelka Irena Obermanová. Ke stažení je diskuse na stránkách www.inoc.cz.


Velký zájem byl o čtení Zory Jandové a jejích hostů včetně promítání v Písecké bráně v rámci světového dne Downova syndromu. Návštěvníci v Písecké bráně pak mohli vidět a slyšet povídání se spisovatelkou Irenou Obermanovou a také extravagantní přehlídku s šaty tématicky vyrobenými z novin a časopisů a účesy v podání jednoho z pěti nejlepších kadeřníků Evropy, Petra Čížka.


O hvězdách a zvěrokruhu vyprávěl téměř do rána astrolog Petr Messány v Břevnově desítce zájemců, kteří si i přes pokročilou hodinu našli cestu do knihovny.

Těsně nad ránem si pak starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa u kávy povídal s těmi, kteří přijali pozvání na snídani. V dejvické pobočce městské knihovny na něj čekalo pět ranních ptáčat.

Možnost zaregistrovat se zdarma na letošní rok v obou knihovnách během noci využilo 25 čtenářů. V knihovně v Břevnově poběží ještě dva týdny výstava obrazů Lenky Jaré, která tam byla zahájena právě v průběhu iNOCi.

Video ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024