Kino Ořechovka otevře znovu za půl roku

Biograf prochází rozsáhlou rekonstrukcí, měl by z něj být multifunkční prostor.
Hlavní foto

Jednosálové kino na Ořechovce, které promítá filmy již od 20. let minulého století, několik měsíců nevítá žádné diváky. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce.

Historický biograf by měl být znovu otevřen za půl roku. Majitelé z něho chtějí mít multifunkční prostor. Žánrové filmové přehlídky, divadelní představení nebo televizní ateliér, k tomu všemu by v budoucnu měly sloužit prostory malého kina, které se nachází ve vilové čtvrti Ořechovka v Praze 6.

Současný majitel chce investovat do nové podoby biografu několik miliónů korun. „Do těch prostor už nikdo minimálně dvacet let nic nedal, jsou úplně vybydlené. Ale je to tu nádherné a byla by škoda, kdyby to zahálelo,“ řekl Lubomír Procházka z firmy NAP production, s. r. o., která má nyní kino v pronájmu.

Společnost, která se zabývá filmovou kulturou, převzala chátrající kino od bývalé provozovatelky zařízení Zuzany Bönischové. Ta ho vedla řadu let. Biograf podporovala i radnice Prahy 6, jejíž snahou bylo tuto kulturní památku udržet v chodu; ze svého rozpočtu uvolnila téměř jeden milión korun. „Bylo to na týdenní festival Sbohem opono, který byl v lednu v kině uveden u příležitosti pádu železné opony. Měl úspěch. Pak však ale paní Bönischová přestala komunikovat,“ řekla radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová s tím, že už ji několik lidí kontaktovalo s dotazem, proč biograf nepromítá. Přestože se Kejkrtová snažila s provozovatelkou několikrát spojit, až po několika neúspěšných telefonátech dostala v minulých dnech email, kde ji Zuzana Bönischová oznamuje, že kino přebírá nový provozovatel – firma NAP production, s. r. o.

„Jsme hluboce zklamáni z chování paní Bönischové. Vzhledem k tomu, že dům, kde je kino, je družstevní, nemá město páky na to, aby zasáhlo razantněji. Mohli bychom to sice vzít do vlastních rukou, ale zase není úlohou města provozovat kino,“ vysvětlila Kejkrtová s tím, že radnice se rozhodla pro letošní rok nezahrnout kino na Ořechovce do svého rozpočtu.

Praha 6 však nebyla jediná, kdo bývalou provozovatelku v její činnosti finančně podporoval. Také samotné hlavní město schválilo loni Bönischové grant ve výši 500 tisíc korun na celoroční provoz. O grant zažádala loňský rok, čerpala ho tak letos. „Do konce ledna příštího roku musí dodat vyúčtování,“ uvedla magistrátní úřednice. Podle jejích slov by v případě nesplnění podmínek hrozilo, že by bývalá provozovatelka historického kina musela vrátit určitou procentuální část poskytnuté částky. I přesto nová firma, která má s biografem velké plány, chce v budoucnu žádat Prahu 6 i město o finanční podporu. Doufá, že ji dostane.

(podle deníku Právo, autor: K. Severová)

Dva filmové festivaly pořádané Prahou 6
Sbohem opono
Magických osm


Kolonie Ořechovka


Na základě soutěže bylo v roce 1920 započato s výstavbou vilové kolonie zvané Vořechovka dle vítězného projektu architektů Jaroslava Vondráka a Jana Šenkýře. Do roku 1923 byla postavena kolonie 197 domů s 224 byty, v centru dle projektu J. Vondráka byla postavena ústřední budova s obchody, kinem, restauracemi a ordinací lékařů, v roce 1927 byl společenský význam budovy ještě zvýšen rozšířením o divadelní a taneční sál. Kolonie Ořechovka je památková zóna od roku 1991.


Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024