Kabát přilákal přes 60.000 fanoušků

Přes 60.000 fanoušků přilákal na Vypich sobotní megakoncert jedné z nejpopulárnějších českých rockových kapel Kabát. V návštěvnosti tak překonal srpnové vystoupení americké zpěvačky Madonny a vyrovnal se legendárnímu koncertu Jana a Františka Nedvědových na Strahově v červnu 1996.
Hlavní foto

Nadšení fanoušci přivítali své oblíbence v čele se zpěvákem Josefem Vojtkem bouřlivým potleskem. Kapela se odvděčila ve velkém stylu - ohňostrojem a první písní Porcelánový prasata. Pak následovaly skladby, které připomněly dvacetiletou kariéru teplické skupiny, jako Starej bar, Colorado, Láďa, Bruce Willis nebo Na sever. Právě dnešním koncertem pod širým nebem Kabáti oslavili dvě desítky let hraní ve stejné sestavě. Bylo to rovněž jejich jediné letošní vystoupení.

"Bylo to super, nevím, co bych k tomu více řekla. Bylo to prostě úžasné," pochvalovala si vystoupení jedna z dívek. "Líbilo se mi úplně všechno. Nejvíce asi píseň Malá dáma," dodala další. "Byl to nejlepší koncert, na jakém jsem kdy byl. Nemůžu ani mluvit, jak jsem ochraptěl při zpívání," poznamenal mladík. Postěžoval si snad jen na to, že z tribun pro sedící diváky nebylo dobře vidět na pódium. Vedle pódia a také mezi diváky bylo ale rozmístěno několik velkoplošných obrazovek.

Asi největší ohlas měly písně Colorado a Žízeň, které stejně jako ostatní skladby doprovázely bohaté světelné efekty. Při poslední písni Moderní děvče většina diváků skákala, nadšeně tleskala, pískala a křičela.

Videoreportáž z koncertu ZDE 

Kabáti na koncert dokázali přilákat fanoušky snad všech generací. V davu postávali prošedivělí padesátníci, ale i studenti nebo rodiče s malými dětmi. Hodně fanoušků přijelo také ze Slovenska a dávali o sobě znát vlajkami. Navzdory prognóze meteorologů, kteří předpovídali přeháňky, bylo jasno a rockovou atmosféru na louce u letohrádku Hvězda dokreslovala mimo jiné letadla mířící na ruzyňské letiště.

Přes poněkud chladný večer rozehřál dvouhodinový koncert některé fanoušky tak, že areál opouštěli polonazí. První z nich přitom na louku dorazili už dopoledne. Často si krátili čas zaháněním žízně v některém z desítek pivních stanů. Vzhledem k rozměrům akce se v nich prodával pěnivý mok za příznivých 35 korun. Není proto asi divu, že právě "pivo" bylo zřejmě nejužívanějším slovem, které se ozývalo z hloučků čekajících fanoušků.

U stánků pak zůstali někteří posluchači i po zahájení koncertu, ušetřili tak alespoň za vstupenky, které se v předprodeji prodávaly za 390 až 790 korun. Příprava jediného letošního koncertu populární kapely stála přes deset milionů korun.

Organizátoři nezapomněli ani na invalidy. U jedné z provizorních stěn areálu zřídili plošinu, z níž měli vozíčkáři velmi dobrý výhled na plochu. Koncert, který vyvrcholil ohňostrojem, skončil ve 22:00. Akce se obešla bez vážných incidentů. Pouze večer zkomplikovala dopravu v okolí areálu nehoda tramvaje s autobusem, při srážce ale podle zdravotníků nebyl nikdo zraněn.

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan řekl, že policisté nezaznamenali žádné vážné incidenty ani přestupky. Zdravotníci museli na místě ošetřit celkem 35 lidí. Devět fanoušků odvezli záchranáři do nemocnice. "Šlo jen o lehké zdravotní potíže," řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Pacienti většinou vyhledali lékařskou pomoc kvůli nevolnostem z nadměrného pití alkoholu, někteří utrpěli drobné úrazy.

Plocha na Vypichu u Bílé Hory včera patřila nejen úklidu smetí po divácích. Aparatura skupiny Kabát i pódium, na kterém vystupovala, pod rukama techniků doslova mizely a do dvou maďarských kamionů nosili dělníci sedadla. Úklid jel naplno, organizovaně a bez přestávky. Hory plastových kelímků od piva a závěje cigaretových nedopalků sfoukávali přenosnými fukary dva dělníci do řádků, jako slámu za kombajnem. Dalších zhruba čtyřicet lidí s hráběmi a lopatami to všechno pak cpalo do igelitových pytlů a nakládalo do šestnácti přistavených čtyřkubíkových kontejnerů.

„To bude určitě stačit,“ řekl Jan Čížek z produkce skupiny Kabát, který dohlížel na rozmontování pódia a aparatury. "Hned v sobotu ve čtvrt na jedenáct v noci jsme začali odstraňovat videotechniku a zvukařinu. Dnes večer kolem desáté kompletně skončíme." "Konstrukce čtyř tribun Kon se 6500 místy umíme postavit za deset dní, na rozebrání jich potřebujeme pět," vysvětlil představitel maďarské firmy, která tribuny pro 6500 diváků dovezla ze závodního okruhu formule 1 Hungaroring.

Samotné povolení koncertu bylo předmětem diskuzí. Po dlouhém váhání nakonec Odbor dopravy a životního prostředí a následně Rada městské části souhlasily s užitím pozemku č.parc. 2557/1 k.ú. Břevnov na dobu určitou k přípravě koncertu a vystoupení skupiny Kabát s tím, že výpůjčitel zajistí úklid pozemku po vystoupení.

Odbor dopravy a životního prostředí jako správce pozemku také stanovil podmínky k užívání pozemku. Zároveň pořadatel koncertu, kterým nebyla městská část, složil kauci ve výši 500 000 Kč. Výpůjčitel byl podle smlouvy povinen užívat pozemek řádně, pouze ke smluvenému účelu, chránit jej před poškozením a odpovídat půjčiteli za případně vzniklou škodu na majetku půjčitele. Výpůjčitel zodpovídal i za dodržení podmínek stanovených jinými orgány Městské části Praha 6, či dotčenými správními orgány, stanovenými v souvislosti s konáním uvedeného koncertu. Výpůjčitel je povinen po skončení doby výpůjčky, vrátit pozemek ve stavu v jakém jej převzal.

Pro zapůjčení pozemku k přípravě koncertu bylo nakonec přistoupeno také proto, že šlo o akci, která se nebude opakovat, která není začátkem nějaké pravidelné sezóny. Nakonec radní vzali v potaz časté názory, které dostávají, že v Praze 6 chybí akce pro mladší publikum. Městská část sama je pořadatelem hudebních akcí především vážnějšího rázu, opery, operety, dechové a lidové hudby s převážně seniorským publikem. Akci proto byla povolena samozřejmě pouze s garancí, že po skončení koncertu bude celý prostor uveden do původního stavu a uklizen. Navíc ze vstupného získá městská část příspěvek na vybraný obecní projekt.


Výběr největších koncertů v ČR (respektive Československu) po roce 1989 (podle počtu diváků):


130.000 - Rolling Stones - 5. srpna 1995, Strahovský stadion, Praha 6

120.000 - Michael Jackson - 7. září 1996, Letenská pláň, Praha

115.000 až 120.000 - Pink Floyd - 7. září 1994, Strahovský stadion, Praha 6

100.000 - Rolling Stones - 18. srpna 1990, Strahovský stadion, Praha 6

80.000 - Rolling Stones - 27. července 2003, Letenská pláň, Praha

70.000 až 80.000 - U2 - 14. srpna 1997, Strahovský stadion, Praha 6

75.000 - Elán - 20. září 2003, Letenská pláň, Praha

přes 60.000 - Kabát - 12. září 2009, Vypich, Praha 6

60.000 - Jan a František Nedvědovi - 21. června 1996, Strahovský stadion, Praha 6


42.000 - Madonna - 13. srpna 2009, koncertní areál na Chodově, Praha

40.000 - Metallica - 24. května 1993, Stadion za Lužánkami, Brno

35.000 - Paul McCartney - 6. června 2004, T-Mobile Park Kolbenova, Praha

35.000 - Metallica - 3. června 2008, stadion Slavie v Edenu, Praha

32.000 - Depeche Mode - 29. června 2009, stadion Slavie v Edenu, Praha

30.000 - Iron Maiden - 8. srpna 2008, stadion Slavie v Edenu, Praha

30.000 - Guns N"Roses, Soundgarden a Faith No More - 20. května 1992, Strahovský stadion, Praha 6

30.000 - Rolling Stones - 22. července 2007, Výstaviště, Brno


(s využitím ČTK a Blesk.cz, foto MF Dnes)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024