Interaktivní panely na zastávce U Matěje vypráví příběh Osady Baba

Autobusové zastávky U Matěje dostaly dotykové informační interaktivní panely, které odhalují návštěvníkům příběh unikátní funkcionalistické kolonie Osady Baba a jejích tvůrců.

Hlavní foto

Na  dvou  dvojjazyčných  elektronických  dotykových  panelech na zastávkách MHD U Matěje  se  mohou  návštěvníci dozvědět více o historii a současnosti nedaleké Osady Baba a dalších funkcionalistických sídlištích v Evropě, které se stavěly v letech 1927 až v 1932 v rámci projektu Werkbund. Na panelech je možné listovat obsahem webu www.baba1932.com, kde se všechny zajímavé  informace  o těchto unikátních sídlištích nacházejí. 

Osada Baba v roce 2020 získala prestižní ocenění European Heritage Label (EHL) neboli Označení Evropské dědictví. Toto mezinárodní uznání uděluje Evropská komise památkám, budovám, muzeím, archivům, dokumentům nebo událostem, které jsou považovány za milníky při vytváření dnešní Evropy. V důsledku ocenění se pak Praha zavázala k naplňování harmonogramu prací spojeným s kultivací a propagací tohoto jedinečného obytného souboru. K webovým stránkám a mobilní aplikaci tak přibyly interaktivní panely, které jsou společným projektem odboru památkové péče pražského magistrátu a společností Technologie hl. m. Prahy. 

Realizace informačních panelů zároveň symbolicky otevírá cestu k plánovaným úpravám veřejných prostranství v daném území podle vítězného návrhu studia ARCHUM architekti, které ve spolupráci v Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy vytvořilo koncepční studii revitalizace, kultivace a obnovení infrastruktury památkové zóny Baba.  

Související články