Hlava na Vítězném náměstí byla černá skládka

Nepovolené skládky a neoprávněného záboru veřejného prostranství se dopustila skupina lidí, kteří včera v dopoledních hodinách instalovali do travnaté plochy přímo uprostřed Vítězného náměstí v Dejvicích sochu lidské hlavy.
Hlavní foto

Podle záběrů z bezpečnostních kamer krátce před polednem na trávu vjel nákladní automobil, který vezl tři stejné sochy lidských hlav. Jednu z nich pak řidič a spolujezdci během zhruba půl hodiny umístili doprostřed Vítězného náměstí. Poté automobilem odjeli ulicí Čs. armády a v nákladním prostoru vezli zbývající dvě hlavy.

“Pozemek, na kterém bez povolení byla socha umístěna, patří hlavnímu městu a my ho spravujeme na základě smlouvy s Technickou správou komunikací. Neprodleně jsme se proto rozhodli tuto černou skládku odstranit,“ sdělil radní Prahy 6 Jan Záruba.

Socha hlavy, která vážila zhruba 150 kg a je vyrobena ze skořepiny, byla odstraněna dnes odpoledne okolo 16. hodiny a po určitou dobu bude uskladněna pro případ, že by se příhlásil její majitel.

Našly se už i další tři hlavy rozmístěné po Praze: Ve Stromovce, u bývalého Stalinova pomníku a v parku u Palachova náměstí.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024