Hitem se stal Eucalyptus a kapří hranolky

Farmářské trhy, které měly před několika dny mimořádně úspěšnou premiéru na Vítězném náměstí v Praze 6, se budou opakovat. Rozhodl o tom velký zájem lidí a také výsledek ankety. Další trhy proběhnou 10. dubna opět od 8 do 14 hodin na Vítězném náměstí.

Hlavní foto

„Zájem lidí nás všechny mimořádně, ale mile, překvapil. Zjevně jsme se uspořádáním farmářských trhů trefili do černého. Proto se z toho stane tradice. Při pořádání dalších farmářských trhů se také pokusíme vyhovět přáním občanů, které vzešly z ankety pořádané na místě,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Farmářské trhy zůstanou na Vítězném náměstí, bude jim však vyčleněn větší prostor, aby se lidé snáze dostali ke svým oblíbeným stánkům. Přibude také počet stánků. Snahou radnice je nabídnout dvoutýdenní rytmus opakování farmářských trhů. Vzhledem k tomu, že nejbližší termín, na které by pořádní trhů připadlo je velikonoční víkend, budou se další trhy konat až 10. dubna. „Stánky pro farmářské tržiště v budou vyrábět vězni v ruzyňské věznice, v tuto chvíli pro jednotnou tvář farmářského trhu zpracováváme projekt. Zároveň lze očekávat, že od dalších trhů budou farmáři platit za stánek nájemné, v řádu několika set korun,“ potvrdil místostarosta Prahy 6 Jan Záruba.

Všechny návštěvníky čekají na Vítězném náměstí v Praze 6 opět  zemědělské a potravinářské produkty, od čerstvé zeleniny, přes ovoce, vejce, sýry a uzeniny, květiny, až po skleničku dobrého kvalitního vína. „Naším záměrem je zejména zajištění nové služby občanům, zlepšení nabídky a komfortu služeb na území Prahy 6, obnovení tradice zemědělských tržnic zrušených komunistickou minulostí a podpora zemědělských malovýrobců a chovatelů,“ tvrdí starosta Tomáš Chalupa a dodává: „Snahou trhů je nabízet skutečně kvalitní zboží, které voní. Nikoliv prefabrikáty z hypermarketů.“


Výsledky ankety
Během trhů, které proběhly 20. března, bylo odevzdáno celkem 537 vyplněných anketních lístků. Po zpracování ankety jsou následující výsledky:

1. Jaká frekvence trhů by vám vyhovovala?

Jednou měsíčně   

  56

  10%

Jednou za 14 dní

 185

  35%

Jednou za týden 

 262

  49%

Každý den     

   34

    6%

 

2. Jaký prodejní čas považujete za optimální?

Všední den          

 36

7%

Víkend               

 531

93%

 

3. Jaké plodiny, potraviny a delikatesy by měly tvořit sortiment Farmářských trhů?

Pořadí ohlasů:

     1) zeleninu rozšířit

     2) ovoce rozšířit

     3) květiny rozšířit

     4) sýry a kozí výrobky rozšířit

     5) bio výrobky rozšířit

     6) uzenářské výrobky rozšířit

     7) sezónní nabídka více

     8) český česnek

     9) rybáři a pštrosi super

- spousta lidí je s nabídkou velmi spokojena


4. Co by se mohlo doplnit:

- více Moravy a vína

- čerstvé ryby

- čerstvé džusy

- koření

- bylinky čerstvé narostlé

- mléko a máslo

- drůbež, husy, králíci, jehněčí, hovězí

- mouka a směs na domácí pečivo

- vajíčka z domácího chovu

- ryby, úhoře...

- košíky - pozor, začnou pikniky - koše, deky...

- pomůcky do domácností - dřevěná prkýnka, zástěry...

- květináče

- nealko

- živou havěť


5. Hity podle osobních ohlasů:

- Eucalyptus

- Kapří hranolky

- Pštrosi


6. Připomínky:

- bylo málo místa - půlka lidi doporučuje větší plochu

- chybělo něco pro děti

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024