Florbalovou válku vyhrál Tatran Střešovice

Po ročním strádání získal florbalový titul opět historicky nejúspěšnější český klub Tatran Střešovice. V klíčovém úterním utkání přemohl Vítkovice 6:3, ve finálové sérii zvítězil 3:2 na zápasy. Završil tak úžasný obrat, který rozjel už v neděli.

Hlavní foto

Jak se může v mžiku všechno úplně obrátit! Vítkovický obhájce loňského prvenství vedl v nedělním čtvrtém finále 3:1 a ke krásnému poháru pro mistra země byl blizoučko. Jenže Střešovice krizi přestály, v nedělním duelu díky gólu 27 vteřin před koncem vyhrály 4:3.

Rozhodnout tak muselo až úterý. Tedy den, o kterém se florbalistům Vítkovic bude ještě dlouho s hrůzou zdát.

V bouřící zaplněné hale to bylo po první třetině 5:0 pro Tatran! Jeho útoky byly žahavé, zato hra hostů nervózní a ustrašená. Přestože se domácí postupně stáhli k bránění náskoku, výhru už neztratili. Po výsledku 6:3 vybojovali svůj třináctý ligový titul v historii.

„Tahle série byla hrozně obtížná,“ řekl střešovický brankář Tomáš Kafka. „Po prvním utkání jsme museli naše mlaďochy kárat, aby si uvědomili, že v play off je to válka. Všichni to pochopili, začali jsme Vítkovické nenávidět. To nám pak pomohlo.“

Od prvního triumfu Tatranu v roce 1994 uplynula celá věčnost. K nepoznání se změnil i sám florbal a jeho vážnost. Zatímco tehdejší výhra staré střešovické party upoutala možná pár spolužáků, včera zavinil boj o florbalový trůn hotové pozdvižení.

Utkání bylo v televizi. K hale na pražské Spartě se od tramvají táhnul dlouhý had fanoušků, dorazilo jich nakonec něco přes dvě tisícovky. Příznivci s bubny a trumpetami vytvořili pekelnou atmosféru, bylo to spíš jak na hokejovém play off. „Šli jsme do toho s tím, že Vítkovické zničíme. A plná hala nám k tomu dost pomohla,“ liboval si Kafka.

Před hlučnou návštěvou se odvíjel boj, který jen potvrdil, jak bláznivá to byla série. Že diváky už před úterým ohromily divoké výsledky 1:8, 1:7, nebo 10:1? I včera se jeden takový rýsoval. Jenže debaklem to tentokrát nedopadlo, Vítkovice se v poslední třetině ještě vzchopily a snížily na rozdíl tří gólů.

„Pohádkový závěr sezony jsme si ale už naštěstí nenechali zkazit,“ oddychl si střešovický trenér Jan Zahalka.

Jeho tým se díky úternímu triumfu může těšit na říjnový Evropský pohár, zato Vítkovice budou hrát v srpnu kvalifikaci na tuto soutěž. Ryze amatérští florbalisté si kvůli těmto turnajům budou muset stejně jako včera vyjednat ve svých zaměstnáních speciální volno.

Takhle si kapitán Milan Fridrich v internetové firmě prohazoval na včerejší slavný den službu se svou kolegyní. „A já jsem svého šéfa rovnou pozval na zápas, abych ho do florbalu vtáhnul a nedělal mi s ním problémy,“ žertoval Kafka.

Tahle dovolená se jim každopádně vyplatila. Po roční pauze si opět mohou říkat mistři.

Finále play off extraligy florbalistů - 5. zápas:


Tatran Střešovice - 1. SC WOOW Vítkovice 6:3 (5:0, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 2. Vávra (Podhráský), 2. Přívara (Ullmann), 4. Von der Pahlen (Klimeš), 15. Jedlička (Von der Pahlen), 18. Fridrich (Von der Pahlen), 48. Fridrich (Jedlička) - 42. Jankulár (P. Brus), 51. Jelínek (Tomašík), 53. L. Hrubý (Tomašík). Rozhodčí: Český, Janoušek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 2320. Konečný stav série: 3:2.

(podle www.deniksport.cz)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024