Filipojakubská noc na Ladronce

Každoroční magická noc, svátek jara a slet všech čarodějných bytostí se slaví v mnoha zemích Evropy. Největší oslava Valpuržiny noci ve střední Evropě se konala již tradičně v Praze 6 na Ladronce.

Hlavní foto

Poslední dubnový den mohli návštěvníci Čarodějnic na Ladronce vidět, zažít a ochutnat celou řadu čarovných kousků. Program se odehrával na podiu i v prostoru. Pořadatelé lákali na koncert oblíbené hudební skupiny milo. Ze Slovenska přijeli zahrát Živé kvety unplugged. Nezávislé loutkové divadlo Buchty a loutky připravilo loutkové představení pro děti i dospělé. Tanečními kreacemi okouzlily vystoupení skupiny Primavera a veselého souboru Karamelky. Jiskru noci roznítila netradiční fireshow.

Park na Ladronce se proměnil také ve sportovní rejdiště. Kouzelníci na kolech a skatech exhibovali na u-rampě s novou překážkou, Nzávody čarodějnic na kolečkách byly otevřeny všem návštěvníkům. 

Čarodějnický potěr se vyřádil při závodech ve skoku v pytlích nebo v hodu na cíl, V obležení bylyi v nejrůznějších magických dílnách a stáncích s čarovnými bylinami, pokrmy a lektvary.

Každý návštěvník si mohlohl vyrobit vlastní barevnou čarodějnici z pet lahví. Parádnice zavítaly do salonu šerednosti, kde se mohly ly nechat zdarma nalíčit a učesat pro soutěž  pro případnou účast v soutěži Miss čarodějnice. 

Večerní oheň nakonec odpudil všechny zlé démony a poté přilákalal k opékání špekáčků. 

Video ze zapálení ohně

Videoreportáž z Ladronky i Břevnova ZDE

Encyklopedie o pálení čarodějnic

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024