Džbán Park nabízí odpočinkovou plochu i koupání

Odpočinková plocha na jižním břehu vodní nádrže Džbán slouží veřejnosti. Návštěvníci zde ocení lehátka k odpočinku a opalování, aktivity rodinného typu, sportovní vyžití, ale i občerstvení nebo toalety.

Hlavní foto

Koupaliště Džbán na severním břehu nádrže nechává soukromý majitel stejně jako vloni zavřené. Městská část Praha 6 hledala pro veřejnost alternativu koupání. Náhrada vznikla na opačném břehu Džbánu ve směru od Evropské třídy.  

Praha 6 uzavřela nájemní smlouvu se soukromým vlastníkem, který jí pronajímá část svého pozemku o velikosti dva a půl tisíce metrů čtverečních. „Džbán Park funguje v minimalistickém režimu. Praha 6 pro místní a pro přespolní připravila malou pláž, která jim je zdarma k dispozici, stejně jako lehátka a houpací sítě nebo toalety,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Po dohodě s majitelem pozemku se městská část zavázala k tomu, že zde nebude žádná půjčovna loděk, šlapadel a jiných plavidel. „Pro letošní rok se neplánují ani žádné terénní úpravy, stavby nebo oplocení pozemku,“ doplňuje zastupitel Štěpán Barták, pověřenec pro veřejný prostor a areál Džbán.

Odpočinková plocha je v provozu za příznivého počasí každý den od 14 do 22 hodin a o víkendech od 12 do 22 hodin. Provozovatelem Džbán Parku je společnost Baden Baden, která zvítězila ve veřejné soutěži s nejvyšší cenovou nabídkou. Ta se také stará o úklid a čistotu plochy. Kvalitu vody sleduje a jednou za 14 dní odebírá hygiena. „Úroveň kvality vody je ke sledování na jejich stránkách a také přímo na stánku u Džbán Parku,“ dodává Barták.

Jak se do parku dostanete?
K Džbán Parku se můžete dostat dvěma způsoby – hromadnou dopravou nebo autem. V prvním případě bude nejlepší vystoupit na zastávce Nad Džbánem, odkud se projdete pěší cestou až k odpočinkové ploše, trasa není delší než dvě stě padesát metrů. Řidiči mohou nechat své vozy na parkovišti vodní nádrže Džbán, u vchodu do bývalého koupaliště na severovýchodní straně. Parkoviště patří firmě Molepo a také hlavnímu městu Praha, parkování je zde zadarmo, a tak to také zůstane.

Související články

Na největší čarodějnickou párty se 30. dubna na Ladronku sletí české hudební hvězdy kapely UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra. Malí čarodějové se mohou přiučit magii od kouzelníka Kravaty a vyzkouší si své magické schopnosti v zábavných úkolech na Kouzelné stezce. Akce pořádaná městskou částí Praha 6 je pro návštěvníky zdarma.

Celý článek23. 4. 2024