Doktorfest 2013 léčil hudbou

24. a 25. května 2013 proběhl v Písecké bráně a jejím okolí první ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti. Součástí Doktorfestu byla přehlídka hudebních skupin od žánru klasiky přes jazz, rock, blues až po punk, ale i autorské čtení a výstava obrazů a fotografií.
Hlavní foto

Doktorfest zahájila v pátek starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, která převzala nad festivalem záštitu. Diváci vyslechli komorní klavírní koncert doc. Jaroslava Plase a několik árií v podání MUDr. Karolíny Ivkovské.  V rámci večera zazněly také verše a ukázky z beletrie – samozřejmě z „per“ lékařů a lékařek. 

V sobotu dopoledne vypukla soutěžní přehlídka skupin, kde mezi hudebníky musel být alespoň jeden lékař  - B.LUES, Bratři v rytmu, Dědova míza, Bílá nemoc, Dick´o Brass, Kokeš jazz trio, Lazareth, S. D. R., Status 3, Školení sester a The Villains. Odborná porota složená z lékařů, hudebních kritiků a dalších zajímavých osobností celý den hodnotila výkony kapel a vyhlásila vítězem soutěže skupinu Bílou nemoc. „Správnej doktor musí bejt pořádnej rocker,“ odpověděl na otázku, jak se hodí povolání lékařů k rockové muzice, zpěvák vítězné kapely MUDr. Zdeněk Hříbal z Motolské nemocnice.

Vstup na Doktorfest byl oba dny zdarma a programem provázet herec a fyzioterapeut Pavel Kříž.

„Medicína je život, muzika je láska,“ řekl známý oční lékař Imran Zangi, též známý jako vynikající perkusista. V rámci festivalu se představil i jako malíř. Jeho akvarely spolu s fotografiemi aktů anesteziologa Jiřího Steinbacha, zátišími radioložky Lenky Mrázkové a olejomalbami chirurga Oldřicha Pražana jsou součástí doprovodné výstavy Lékaři mezi múzami, kterou mohou zájemci navštívit až do 8. června.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024