Dobročinná akce pomohla vybrat přes 50 tisíc korun

Eva Pilarová, Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, Jiří Stivín a další příznivci a přátelé Galerie Anderle podpořili její činnost při akci „Galerie sobě“. Během několika hodin se pořadatelům podařilo vybrat 52 tisíc korun.
Hlavní foto

Podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy galerie právě akce podobného typu musí dělat, aby se sama pokusila vydělat nějaké peníze. „Nechceme někde natahovat ruku a žádat o peníze daňových poplatníků, musíme se pokusit získávat peníze vlastní činností a invencí,“ dodal Chalupa za všechny členy správní rady, která byla pořadatelem akce.

Protože je podle Anderleho obtížná doba pro kulturu, snažili se pořadatelé akce nabídnout atraktivní program a zajímavé účinkující, aby si lidé na návštěvu galerie našli čas. Každý návštěvník měl také možnost za výhodné ceny si odnést velmi cenné upomínky – grafiky ze speciální limitové edice, unikátní pohlednice. Zároveň až do konce června probíhá prodej uměleckých děl známých malířů a grafiků za zvýhodněné ceny, které si mohli návštěvníci prohlédnout během akce Galerie sobě a které budou následně prezentovány na stránkách galerie www.galerieanderle.cz.

Kromě prodeje speciální limitované edice grafik a pohlednic Jiřího Anderleho mělo velký úspěch také originální občerstvení. Starosta Tomáš Chalupa prodával klobásky, primátor Pavel Bém pro změnu utopence. Párky v listovém těstíčku, závin a bublanina pocházely z dílny paní Anderlové, paní Bémové a paní Chalupové. Dohromady se jim podařilo prodat občerstvení za zhruba 5 tisíc korun!

Akce Galerie sobě proběhla v sobotu 30. května od 10 do 13 hod. v Pelléově vile. Akci pořádali členové správní rady obecně prospěšné společnosti Pelléova vila a její přátelé. Akce měla podpořit činnost a provoz Galerie Anderle, kterou v roce 2002 založila Praha 6 a Nadace Milady a Jiřího Anderlových. „Galerie byla založena za účelem podpory propagace a prezentace výtvarného umění a pomoci mladým výtvarníkům,“ vzpomíná známý grafik, malíř a také člen správní rady galerie Jiří Anderle. „V galerii je dnes expozice umění Afriky, průřezové dílo obrazů, maleb a grafiky Jiřího Anderleho a příležitostné výstavní akce,“ doplňuje ho starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Přestože má galerie podle Anderleho velmi dobré renomé, nestačí její příjem na pokrytí provozních nákladů. Ty ročně dosahují částky zhruba 3 miliony korun, zatímco garantovaný roční příjem má galerie jeden a půl milionu. „Půl milionu dává každý rok městská část, zbytek je hrazen sponzorsky a ze zisků z pronájmů prostor, vstupného, svateb apod.,“ vysvětlil starosta Chalupa. „Galerii pochopitelně postihl odliv sponzorů, který je v dnešní ekonomické situaci typický i u jiných institucí a také probíhající dopravní stavby v okolí, které zkomplikovaly dostupnost,“ domnívá se Anderle. I přesto si do galerie najde cestu ročně zhruba 3000 návštěvníků.

Akci Galerie sobě přišli podpořit umělci, zpěváci, herci a další známé osobnosti společenského života. Kromě Evy Pilarová, Jiřího Suchého, Jitky Molavcové či Jiřího Stivína podpořili galerii také Jana Šulcová, Eva Hűttnerová, Emil Viklický, Jiří Slíva, Jiří Lábus a řada dalších osobností. Nechyběli ani členové Klubu sběratelů kuriozit. „Na akci se chystali především sběratelé pohlednic, tedy zástupci nejpočetnější sekce v rámci klubu. Takovou příležitost k získání zcela originálních pohlednic si nenechají ujít,“ prozradil předseda klubu sběratelů Ladislav Likler.

Úspěch akci Galerie sobě a tím svou podporu galerii na dálku popřáli například Michaela Maláčová či Josef Klíma. „Děkuji moc za pozvání. Bohužel v daný termín nebudu v Praze, tímto se omlouvám. Ať se akce vydaří,“ reagovala ve své textové zprávě Maláčová. Svého oblíbence Jiřího Anderleho si musí nechat ujít i Josef Klíma. „Mám Anderleho věci rád a normálně bych přišel. Jsem ale v den konání akce mimo Prahu,“ napsal Klíma.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024