Divadlo Semafor oslaví své půlstoletí koncertem

Pražské Divadlo Semafor oslaví 30. října koncertem ve Smetanově síni Obecního domu 50 let od svého prvního představení.
Hlavní foto

Jubileum této scény, které někteří předpovídali jen pět let existence, připomene Český národní symfonický orchestr s dirigentem Liborem Peškem. Doprovodí současné i minulé členy divadla, jehož písničková tvorba zlidověla.

"Budou mezi nimi Jitka Molavcová, Karel Gott, Eva Pilarová, Karel Štědrý, Pavlína Filipovská a Pavel Sedláček," řekl na tiskové konferenci zakladatel divadla Jiří Suchý, který tak pracovně oslavil své 78. narozeniny. Záznam koncertu odvysílá Česká televize 14. listopadu.

Podle Suchého se bude při této příležitosti vzpomínat i na Jiřího Šlitra či Waldemara Matušku a vedle hitů zazní i řada méně známých melodií. Třeba hudba Vladimíra Franze k muzikálu Pokušení sv. Antonína. Komponovaný program se uskuteční 30. října odpoledne i večer, zájem o vstupenky je prý mimořádný.

"Vrátíme se v něm do minulosti a divákům prozradíme, kdo byl první muž, který vstoupil na semaforská prkna, či jaké byly naše první šlágry," dodal Suchý.

Bylo 30. října 1959, když se na pódiu malého sálku v pražské ulici Ve Smečkách, nyní sídle Činoherního klubu, konala premiéra hudební komedie Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Člověk z půdy. V titulní roli se střídali Miroslav Horníček a Miloš Kopecký, kterého pak vystřídal František Filipovský. Hra měla 228 repríz a Semafor jí zahájil svou éru.
Jiří Suchý nezapírá, že měl štěstí na herecké partnery. A když Jiří Šlitr po desetileté spolupráci zemřel, je mu dodnes vděčný, že mu za sebe "shůry" seslal jako náhradu Jitku Molavcovou. Brali ji podle Suchého nejprve jako šansoniérku, avšak komediální talent v sobě nezapřela. I proto se po jeho boku objevuje už bezmála čtyřicet let.

Těsně před Šlitrovou smrtí v prosinci 1969 vedly její kroky do Semaforu, kde si jí oba protagonisté všimli a vzali ji na zkoušku. Zatím poslední semaforskou premiérou byla v úvodu sezony nová verze muzikálu Kytice Jiřího Suchého, Ferdinanda Havlíka a pochopitelně i Karla Jaromíra Erbena. Inscenace, která začátkem 70. let dosáhla 600 repríz, vyšla v první polovině 70. let na dlouhohrajících deskách Supraphonu, před lety se objevila i na CD.

Začátkem příštího roku bude mít premiéru pásmo nazvané Uteklo to jako H2O složené z nejlepších scének historie tohoto divadla. Semafor nyní vydal k semaforskému jubileu další DVD ze série výběru scének a písniček z archivu České televize. Tentokrát jde o skutečné unikáty a zajímavosti, které doplňuje televizní záznam jazzové opery Dobře placená procházka z roku 1966.

(podle ČTK)

Související odkazy
Semafor je doma v Globusu

Divadlo Semafor má nový domov

Semafor má být v Dejvicích náročnější

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024