Dejvické slavnosti zpestřily státní svátek

Dejvická slavnost, kterou upořádala radnice Prahy 6 v den letošního státního svátku, byla jednou z mála akcí pro veřejnost v hlavním městě oslavující konec druhé světové války.
Hlavní foto

Kromě pietních aktů, které včera proběhly na řadě míst v Praze mohla veřejnost oslavit konec světové války hlavně na Dejvické ulici v rámci již pátého ročníku akce Dejvická slavnost!

Během šestihodinnového hudebního maratónu se na pódiu vystřídala řada hudebníků a hudebních skupin. Stejně tak zde proběhly nejrůznější rozhovory s pamětníky a historiky. Celou show ukončil po osmé hodině večerní hodinovým vystoupením legendární Olympic.

Krásné počasí  a atraktivní program pro celou rodinu přilákalo na Dejvickou několik tisícovek lidí. Nechybělo ani občertvení, sportovní vyžití, vojenské přehlídky, historická auta, motocykly, bojová vozidla včetně letadla a program pro děti.

Slavnosti na Dejvické ulici jsou pokračováním započaté tradice Dejvická demarkační. Cílem je udržet Dejvickou ulici jako tradiční hlavní třídu Prahy 6.

„Dnes oslavujeme konec války a porážku nacismu, tedy konec české národní tragédie a začátek svobody, byť bohužel jen velmi krátké. Dejvické slavnosti jsou právě proto tak oblíbené, že se soustředí na tu optimistickou stránku,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: „Dejvická ulice by se měla udržet jako tradiční hlavní třída v Praze 6. Proto ulice musí lidi zaujmout svou atraktivností a nabídkou. I z tohoto důvodu, a po dobré zkušenosti z minulých akcí na Dejvické ulici se snažíme kulturní nabídkou opět přitáhnout pozornost na tuto ulici."

Další informace o oslavách 8. května
Před 64 lety skončila válka
První výstřel povstání padl u vršovického nádraží
Tanky lidi zaujaly, věnce nikoliv

Jak se vojenské letadlo dostávalo na Dejvickou ulici

Video z Dejvických slavností ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024