Dejvické divadlo dostane dalších 25 miliónů korun

Kulturní komise Zastupitelstva Prahy 6 dnes schválila nový model pro Dejvické divadlo, které funguje už čtvrtým rokem na bázi obecně prospěšné společnosti.
Hlavní foto

Přestože zakladatel, v tomto případě Praha 6, do chodu obecně prospěšné společnosti zasahuje co nejméně a rozhodovací pravomoci i zodpovědnost má politicky nezávislá správní rada, rozhodla komise o úplné samostatnosti Dejvického divadla.

“Nabídneme uměleckému souboru Dejvického divadla, že k 1. červenci příštího roku mu symbolicky za 1 korunu předáme značku Dejvické divadlo včetně veškerého hmotného i nehmotného majetku vyjma domu, ve kterém sídlí. Jedná se tak zhruba o 4 milionovou hodnotu,“ oznámila radní Prahy 6 Ingrid Kejkrtová.

Zároveň divadlo dostane další finanční příspěvek v celkové výši 25 miliónů korun, který mu radnice buď vyplatí jednorázově, nebo formou čtvrtletních příspěvků, které by radnice vyplácela od roku 2008 až do roku 2013.

„O tom, jakou formou bude příspěvek vyplacen si rozhodne sám umělecký soubor divadla. Zároveň si umělecký soubor divadla sám určí novou právní subjektivitu,“ dodala Kejkrtová.

Dejvické divadlo je jediné divadlo v Praze podporované městskou částí. Zároveň Dejvické divadlo neplatí ani nájem, ani do fondu oprav. Výše příspěvku pro období 2008-2013 má divadlu také umožnit začít platit jak nájem, tak peníze do fondu oprav. Dejvické divadlo čerpá ještě čtyřletý grant hl.m.Prahy ve výši 15,5 mil. korun.

„Vzhledem ke schválenému stanovisku rady Prahy 6 je nezbytné i v oblasti kultury uplatňovat pravidlo, které při rozhodování vylučuje konflikt zájmů a veškerá rozhodování činí nediskriminační, včetně vyloučení diskriminace pozitivní. V praxi to znamená, že všechny subjekty v době, kdy o sobě rozhodují, musí mít rovné podmínky a tzv. stejnou startovací čáru,“ dodala Kejkrtová.

Radní tak chtějí v oblasti divadelního umění zachovat stávající širokou nabídku tří stabilních scén – Dejvického divadla, Divadla Semafor a Divadla Spejbla a Hurvínka, ale zároveň i jejich stejnou pozici. Všechna divadla by tak měla svá sídla v obecních domech s nájemním vztahem a všechna divadla by tak měla svou vlastní právní subjektivitu.
„Radnice svou nabídku vůči Dejvickému divadlu vnímá také jako ocenění dlouholetých úspěchů členů divadelního souboru. Podmínkou pro tento krok je pouze to, že domovská scéna divadla má nadále zůstat v Praze 6,“ připustila radní Kejkrtová.

O doporučení Kulturní komise musí ještě hlasovat zastupitelé Prahy 6 a bruselská administrativa. Vzhledem k zásadám evropské hospodářské soutěže musí být totiž příspěvek vyšší nežli 30 tisíc Euro schválen v Bruselu.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024