Dejvická pobočka Městské knihovny v Praze v novém

Čtenářům se znovu otevřou dveře dejvické pobočky Městské knihovny v Praze ve čtvrtek 10. září. Přijít si do ní mohou pro dobré čtení, na internet nebo ji využít jako klidné místo pro studium či posezení.
Hlavní foto

Knihovna Dejvice je umístěna v novostavbě Národní technické knihovny v Technické ulici 6 v jednom z jejích zakulacených rohů.

Prostor o rozloze 930 m2 je zaplněn asi padesáti tisíci svazky knih, časopisy, počítači, ale potkáte tu také devět plastových psů. Nabídka knih je doplňována tak, aby si vybral opravdu každý. Od čtenářů detektivek, přes zahrádkáře, motoristy, chovatele morčat, až po ty, kteří dávají přednost dobré české i světové beletrii. Nechybí ani kvalitní mapy pro cestovatele, knihy do ucha pro ty, kteří ještě číst neumějí, nechtějí nebo nemohou, a samozřejmě zdarma připojení na internet.

Na své si přijdou i děti – kromě knížek a už zmíněných plastových psů na ně čeká také skrýš, místo, kam se dá s knihou ukrýt před světem.

Dejvická pobočka MKP je zvláštní nejen svojí architekturou, ale také otevírací dobou. Společně s maličkou knihovnou Hradčany má jako jediná otevřeno i v pondělí - PO 12:00 – 19:00, ÚT - PÁ 9:00 – 19:00, SO 10:00 – 17:00.

Součástí služeb je také agenda spojená s opencard, o kterou si zde můžete požádat nebo si ji vyzvednout. A také ji použít jako čtenářský průkaz.

Knihovna je místo otevřené každému – do knih, časopisů a na internet se může přijít podívat kdokoli i bez platného čtenářského průkazu. Pokud ale zatouží půjčit si některou z knih domů, je třeba se do knihovny zapsat.

Přestěhováním a přechodem na počítačový výpůjční systém se pobočka Dejvice stala další automatizovanou knihovnou v síti Městské knihovny v Praze a je v ní možné využít plastový čtenářský průkaz vydávaný MKP nebo kartu opencard. Větší prostor a nové vybavení umožňují knihovně rozšířit nabídku kulturních aktivit pro dospělé i děti. Ty si mohou od října do knihovny přijít zahrát karetní hru Magic, pro dospělé jsou na listopad přichystána zajímavá setkání. Spisovatelka Eva Kantůrková přijde vyprávět o jejích knihách, cyklocestovatelé Lucie Kovaříková a Michal Jon posluchače zavedou na cestu do Francie se psem Ernestem a Jiří Dědeček vystoupí v autorském poetickém večeru.

Putování dejvické knihovny za lepšími prostory, které začalo v roce 1890, končí rokem 2009 v novostavbě Národní technické knihovny (o historii knihovny v Dejvicích najdete více v příloze této aktuality). Knihovna láká návštěvníky nejen nabídkou knih, ale také jedinečnou architekturou ateliéru Projektil Architekti.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024