Chalupa: Nebuďme líní pamatovat si svou historii

Slavnostní shromáždění k 89. výročí vyhlášení samostatnosti Československa.
Hlavní foto

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, zástupce velvyslance Slovenské republiky Boris Gandiel, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, náměstkyně primátora hl.m.Prahy Marie Kousalíková, poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil, starostové ostatních městských částí Prahy, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková, čestný předseda Československé obce legionářské genpor. Tomáš Sedláček, Čestní občané Prahy 6 a další hosté si připomněli 89. výročí vzniku Československa na slavnostním shromážděním u Písecké brány.

“Dnes jsme země se stabilní měnou, jsme země, kde se vlády sice střídají, ale už nevítězí nedemokratické režimy, jsme země, až na krajové zvláštnosti, s nízkou měrou nezaměstnanosti, jsme uznávanými partnery mnoha mezinárodním společenstvím, v porovnání s jinými jsme země s malou mírou chudoby…ale nebylo tomu vždy tak. Bohužel jsme si za své potíže často mohli sami a často svou leností. Proto nebuďme líní nejen prosperovat do budoucna, ale také si pamatovat svou minulost,“ řekl mimo jiné v úvodním projevu starosta Chalupa. Na závěr svého vystoupení všem popřál krásné 89. narozeniny.

Po zhruba hodinovém programu, kdy své projevy přednesla většina z pozvaných hostů, v prostorách Písecké brány oficiálně zahájila historička Jana Malínská z Masarykova ústavu výstavu „T.G.Masaryk a československé legie“. Výstava, která v Písecké bráně potrvá až do 18. listopadu představuje chronologii tzv. "Masarykovy cesty kolem světa" jeho návštěvy USA, Francie a Ukrajiny, až do jeho návratu a k jeho dekoraci Československým Válečným křížem.

Písecká brána, která je vzhledem ke své historii předurčena k podobným slavnostním ceremoniálům, se stala od roku 2002 již tradičním místem, kde je každoročně připomínán význam 28. října pro Českou republiku a její občany.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024