Čestnými občany Prahy 6 jsou letos „obyčejní“ lidé

Den Prahy 6, který městská část slaví 4. září, je dnem, kdy se v roce 1920 většina dnešního území Prahy 6 stala součástí Velké Prahy. Zastupitelé každoročně využívají této příležitosti, aby udělili Čestná občanství výjimečným osobnostem spojeným s Prahou 6.
Hlavní foto

„Letos si připomínáme 60. výročí komunistického převratu, a tím celou dobu komunistické totality, proto výrazně oceňujeme osobnosti, které jsou „normálními, obyčejnými“ lidmi, kteří „nic neudělali“ a na jejichž osudu se komunismus projevil způsobem zavrženíhodným,“ komentoval starosta Tomáš Chalupa výběr trojice čestných občanů Karla Vávry, Evy Duškové a Jiřího Navrátila. S jejich životními příběhy se lidé mohli seznámit již v únoru v rámci výstavy Osudy našich sousedů a poté ve vydaném sborníku.

„Jsou to osobnosti, které prokázaly, že si zaslouží toto uznání,“ domnívá se starosta. Trojici oceněných doplňuje ještě historik a břevnovský patriot Zdeněk Mahler, slavící letos osmdesáté narozeniny.

Pan Karel Vávra (*1927) se narodil ve Střešovicích v rodině úředníka pražského magistrátu a žil zde do konce 90. let, jako student strojní fakulty ČVUT v Dejvicích se zúčastnil pochodu na Hrad v únoru ´48, kdy studenti žádali prezidenta Beneše, aby nepřijímal demisi a neumožnil nástup komunistů k vládě. Zapojil se do skupiny Šeřík, která se snažila v odbojové organizaci formou letáků a předáváním informací bránit proti nastupující totalitě. Vzhledem k tomu, že Karel Vávra se nepřiznal, i přes mučení doložená svědectvími a dokumenty v Ústavu pro studium totality, byl odsouzen ke čtyřem letům vězení ve svých 21 letech.

Paní Eva Dušková (*1932) se narodila v rodině veterána – legionáře ve vile na Ořechovce. V roce 1948 byla přítelkyní studenta Míly Choce, který se zapojil do odboje proti komunistickému režimu a který byl komunistickým režimem popraven v jednom z prvních politicky motivovaných procesů. Eva Dušková, v té době šestnáctiletá, byla zatčena a s podezřením, že spolupracuje se západními zpravodajskými službami, byla odsouzena k vězení, kde strávila několik let. Prošla věznicemi pro mladistvé v Hradci, Doudlebách, Lnářích a Zámrsku.

Pan Jiří Navrátil (*1923) svůj život spojil s Prahou 6 jako zapálený skaut. Přirozeně, že se to nevyhnulo pozornosti, a proto byl – protože se rovněž zúčastnil pochodu studentů 25. února 48 a v roce 49 v rámci nějaké akce se snažil zapojit do práce v ilegalitě – 17. května 49 zatčen a v monstrprocesu, nejdříve v generálním štábu v Dejvicích, poté na Pankráci, byl odsouzen za velezradu k 20 letům odnětí svobody. Část strávil ve vězení na Jáchymovsku, po dvou letech na Rovnosti, poté ve věznici v Hradci Králové, kdy prošel dalšími vězeními, odkud byl propuštěn až v roce 1960. Strávil ve vězení 11 let. Bydlí celý život v Dejvicích.

Pan Zdeněk Mahler (*1928). Je osobou, která pomáhá pečovat o paměť břevnovského společenství a je zapojen do místního občanského a spolkového života. Velkou roli sehrály jeho vzpomínky a aktivity například při oslavách 100. výročí povýšení Břevnova na město. Pan Mahler se letos dožívá 80 let a je také snahou oslavit tímto způsobem jeho životní jubileum. V 60. letech byl spolutvůrcem kultovních českých filmů, jako Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Flirt se slečnou Stříbrnou, Božská Ema.

Ocenění Čestné občanství Městské části Praha 6 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze u příležitosti Dne Prahy 6 jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony. Čestné občanství je udělováno od roku 2002.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024