Břevnovské posvícení přilákalo tisíce návštěvníků

Nejen pouťové atrakce, ale i pestrý kulturní program a množství libě vonících lahůdek přilákalo na podzimní břevnovské posvícení tisíce návštěvníků. Bohužel došlo i k nehodě na jedné z atrakcí.
Hlavní foto

Prohlášení k nehodě na Břevnovském posvícení

Městská část Praha 6 a Břevnovské arciopatství vyjadřuje politování nad událostí, která se na Břevnovském posvícení stala.

Dne 10. října 2009 došlo v průběhu Břevnovského posvícení k nešťastné události na atrakci "visutá létající lavice". Za provozu došlo ke zranění sedmi osob, které byly ihned ošetřeny a odvezeny do nemocnice.

Příčina nehody není dosud známa, vše je v šetření Police ČR. Tuto akci, která se koná letos koná již po šestnácté pod záštitou Městské části Praha 6 a Břevnovského arciopatství a kterou každoročně navštíví na 35 tisíc návštěvníků, nikdy žádná nehoda nepoznamenala. Podle informací organizátorů šest zraněných, kteří byli po sobotním pádu z atrakce, ošetřeni s drobnými zraněními v nemocnici propuštěno domů, sedmý je na preventivním pozorování v nemocnici, protože utrpěl zranění hlavy, jeho stav však není závažný.

„Praha 6 a Benediktské arciopatství v Břevnově, kteří tradičně Břevnovské posvícení podporují, vyjadřují své politování nad nehodou, která se v sobotu stala. Převor Siostrzonek i já věříme, že všichni zranění budou bez následků a nic podobného se nebude opakovat,“ řekl Tomáš Chalupa a dodal: „I proto požaduji důkladné vyšetření a podrobnou zprávu o výsledku.“

Ještě v sobotu v noci starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa nechal znovu důkladně prověřit, zda byl dodržen požadavek organizátora a všechny atrakce na posvícení mají všechna řádná povolení, revize, pojištění a jsou provozovány osobami, které splňují požadavky na způsobilost. V tomto směru nebyly shledány žádné nedostatky. Podle vyjádření soudního znalce nebyl na vině nehody ani technický stav atrakce.

“Ještě den před zahájením posvícení kontrolujeme technické průkazy a povolení k provozu všech atrakcí,“ řekl za organizátory předseda spolku břevnovských živnostníků Tomáš Hudera.

Břevnovské posvícení pravidelně v rámci své spolkové činnosti organizuje občanské sdružení Spolek břevnovských živnostníků, který je iniciátorem celé řady aktivit kulturního a společenského života v Praze 6. Ve svém volném čase členové spolku organizují Masopust, Čarodějnice, slavnostní rozsvícení vánočního stromu, iniciovali například sbírku na opravu varhan v bazilice sv. Markéty, vydali řadu publikací o historii Břevnova a další.

Posvícení je připomínka - výroční oslava dne, kdy byl vysvěcen břevnovský kostel a začal sloužit svému účelu. První zprávy o vysvěcení kostela se vztahují ke 14. lednu roku 993. Avšak v průběhu staletí může dojít k novému vysvěcení kostela z různých důvodů. Stalo se tak i v případě břevnovského kostela. Za sedmileté války, kdy byl klášter obsazen Francouzi, Sasy a Prusy, zde byl v roce 1757 zřízen po několik měsíců lazaret a zemřelo tady 2,5 tisíce Prusů, kteří byli pohřbeni na louce za klášterní sýpkou (dnes louka „prajzovka“). Kostel, který rovněž sloužil jako nemocnice, bylo nutné po odchodu pruského vojska celý vyčistit a znovu vysvětit. To vykonal 9. října 1757 světící biskup pražský, hrabě Valdštejn a od té doby se v Břevnově drží toto nové posvícení, které od roku 1994 organizuje Spolek Břevnovských živnostníků a podnikatelů (dnes Spolek břevnovských živnostníků), pod záštitou a s podporou Městské části Praha 6 a Benediktského arciopatsví v Břevnově.

11.10.2009

VIDEO z Břevnovského posvícení ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024